Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Poptávka po luxusních vozech téměř ztrojnásobila čistý zisk Hyundai

ČTK
Diskuze (14)

Jihokorejská automobilka Hyundai Motor Co. v prvním čtvrtletí meziročně téměř ztrojnásobila čistý zisk na 1,3 bilionu wonů (téměř 25 miliard Kč) ze 463 miliard. Těžila z poptávky po sportovních a užitkových vozidlech s vysokou marží a po prémiových vozech Genesis.

Výsledek tak byl vůbec nejlepší od březnového čtvrtletí v roce 2017. Firma, která podniká i v České republice, to uvedla ve svém dnešním sdělení. Slibný růst podniku by ale mohl ohrozit globální nedostatek polovodičů.

Tržby Hyundai od ledna do března stouply o 8,2 procenta na 27,4 bilionu wonů. Firma, která spolu se sesterskou Kia patří co do tržeb k deseti největším automobilkám na světě, těžila i ze svých velkých zásob čipů, jejichž nedostatek přiměl omezit výrobu konkurenty Volkswagen a General Motors.

Problémy s čipy ale nyní už začínají doléhat i na Hyundai. Společnost třikrát přechodně zastavila výrobu a čipy si šetří pro své nejoblíbenější modely, uvedla agentura Reuters.

Akcie páté největší asijské automobilky co do tržní hodnoty dnes přidaly dvě procenta. Letos už posílily téměř o pětinu a mezi velkými asijskými výrobci aut jsou třetí nejvýkonnější.

V listopadu 2008 Hyundai oficiálně zahájila sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Továrna v Nošovicích je jejím jediným výrobním závodem v Evropské unii. Loni tam firma zahájila výrobu modernizované verze modelu Hyundai Kona Electric.

ČTK
Diskuze (14)

Doporučujeme

12. 5. 2021 13:19
Re: Čekám jak dlouho potrvá
No třeba ten Hyundai špičkovou polovodicovoi divizi má - je jí Hynix
26. 4. 2021 17:18
Re: Čekám jak dlouho potrvá
omg ... Ty tak trepes. priznaj, ze len trollis, pretoze tak hlupy fakt byt nemozes ... alebo mozes ? :-)
26. 4. 2021 17:17
Re: Čekám jak dlouho potrvá
on je prilis "jednoduchy" aby chapal, ake narocne a nakladne je vyrabat polovodice :-)
26. 4. 2021 14:32
Re: Re: Čekám jak dlouho potrvá
"Mohla vyletiet do vzduchu" - sice to nie je pravda, ale mohla by byt. Caro konspiracnych narativov 😉.
Avatar - pradeda777
26. 4. 2021 12:40
Re: Čekám jak dlouho potrvá
Taky jim vyhorela fabrika v japonsku, to jeste celou vec vyrazne zhrosilo, delali asi 20% svetove produkce chipu pro automotive........hmmm jen tak vyhořela? Mohla také vyletět do vzduchu.... 8-s