Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Porsche 911 Carrera S – Zkazilo turbo legendu?

David Bureš
Diskuze (147)
Turbo bylo odpradávna jednou z nabízených verzí Porsche 911. Od loňské modernizace ale turbodmychadlo nechybí ani v základní verzi.


Interiér, design


Porsche 911 je legenda automobilového světa, která si od premiéry v roce 1963 našla tisíce fanoušků po celém světě. Prakticky s každou nastupující generací se ale ozývaly hlasy, že 911 už není taková jako kdysi – u generace 996 vadil přechod na kapalinou chlazené motory a netradiční design, u aktuální 991 zase elektronický posilovač řízení. Po loňské modernizaci má navíc série 991 u svých fanoušků další pořádný vroubek – atmosférické agregáty nahradily nové přeplňované jednotky.

Přeplňovaný agregát je samozřejmě součástí řady 911 již dlouhá desetiletí. Jeho použití se ale vždy omezovalo jen na verzi Turbo a případně další speciální varianty (GT2). Základní varianty Carrera a Carrera S naopak vždy měly atmosférické jednotky a co víc, až dosud se lišily objemem. I to se však po faceliftu mění, Carrera i Carrera S nově používají stejný třílitrový šestiválec bi-turbo, což bude jistě některými hlasy kritizováno jako snaha o snížení nákladů. Pravdou ale je, že mezi motory obou verzí se najde hned několik rozdílů.

Video se připravuje ...

Automobilka přiznává, že důvodem příchodu přeplňování i do Carrer je snaha o snížení flotilových emisí značky. Samotní zákazníci se o spotřebu paliva v případě sportovního auta nezajímají (navíc v případě sporťáků je snížení reálné spotřeby pomocí turba sporné), a tak jim Porsche chtělo alespoň nabídnout lepší parametry. A to se rozhodně povedlo, díky přeplňování se zlepšil především točivý moment, který se u Carrery i Carrery zvýšil o 60 N.m.

Modernizace přicházející čtyři roky po představení 911 série 991 se ale neomezila jen na novou pohonnou jednotku, došlo i k dalším technickým změnám. Standardem je nově aktivní podvozek PASM, za příplatek je pak natáčení zadní nápravy. Úpravy měly za cíl ještě vylepšit jízdní vlastnosti 991, a tak si pojďme říci, zda se to povedlo.

Nejhezčí 911 všech dob

Jeremy Clarkson kdysi označil designéry Porsche za nejlínější osoby na světě. Na jeho prohlášení možná něco pravdy je, vždyť každá nová 911 byla svými tvary vždy jen evolucí. V případě modernizované série 991 se však stylisté značky opravdu vytáhli. I tentokrát došlo jen k lehkým korekcím křivek, výsledek se ale nadmíru povedl. Jistě nebudu jediný, kdo aktuální model bude považovat za nejhezčí 911 všech dob.

S klasickou bachratou siluetou nešlo nic moc co dělat, jednotlivé detaily karoserie ale prošly výrazným přiostřením. Hlavně baculatá záď s úzkými koncovými svítilnami se vydařila. Žiletkově ostrá svítilny ale nejsou jedinou změnou, hlavní novinkou je otvor v krytu motoru, který je potřeba pro uchlazení přeplňovaného agregátu. Testovaná Carrera S má vzadu dvě zdvojené koncovky výfuku, v našem případě se tu ale objevily „jen“ dvě roury. Důvodem je použití sportovního výfukového systému za 60 tisíc korun.

Specialitou je i systém aktivní aerodynamiky inspirovaný 918 Spyder. Tři mřížky v předním nárazníku jsou mezi rychlostmi 15 až 160 km/h pomocí speciálních klapek uzavřené pro lepší proudění vzduchu. V závislosti na pozici těchto klapek se mění také úhel spoileru na zádi, a to pro vyvážený vztlak na obou nápravách. Spoiler navíc upravuje proudění vzduchu tak, aby lépe vedl do motorového prostoru.

Ideální posaz

Porsche 911 je známé svojí každodenní použitelností, což je patrné i na relativně snadném nástupu, slušném zavazadelníku (145 litrů v přídi na víkendový výlet stačí) nebo možnosti jet hned ve čtyřech lidech. Na zadních sedadlech je sice omezený prostor pro hlavu, místa pro kolena je tam ale na poměry sporťáků dostatek, a tak v případě nouze uvnitř svezete i kamarády.

porsche testy sportovni video redakcnivideo porsche testy sportovni video redakcnivideo

Perfektní posaz je v případě sportovního vozu nutností a v tomto ohledu 911 naprosto exceluje. Pozice za volantem je skvělá, sedí se nízko, volant je přesně na dosah, přičemž jeho věnec má nejen ideální průměr, ale také vzornou tloušťku. Navíc se jedná o takové malé umělecké dílo, však si na fotkách prohlédněte „proděravěná“ ramena ve stylu 918 Spyder. Výtečná jsou i sedadla, která perfektně podrží i v těch nejprudších obloucích. Až na tlustší sloupky A je z auta na poměry sporťáků slušně vidět – pohled do zpětných zrcátek pak díky rýsujícím se svalnatým blatníkům stojí opravdu za to!

Před řidičem samozřejmě nemůže chybět pro 911 typická pětice kruhových přístrojů s velkým otáčkoměrem uprostřed, na kterém je ale znát přechod k přeplňování. Zatímco u předchůdce byl cejchován k 9 tisícům, tentokrát si musíme vystačit s osmičkou. Červené pole i nadále začíná na 7500 otáčkách. Analogové ukazatele doplňuje kruhový digitální displej, na němž je možné zobrazit data z různých systémů vozu. Při cestování tak aktivujete třeba mapu navigace, při předvádění se před kamarády zase ukazatel přetížení.

Porsche 911 (991) se v rámci modernizace dočkalo rovněž inovovaného multimediálního systému, ale co vám budu nalhávat, při testování takové sportovní legendy jsem na jeho pořádné vyzkoušení vůbec nepomyslel a raději se věnoval jiným oblastem, které jsou podle mého názoru u sporťáku důležitější. Tak jen v krátkosti zmíním, že reakce sytému na pokyn byly poněkud pomalejší, navigace mě ale vždy dovedla spolehlivě do cíle. Přestože je použitá sedmipalcová obrazovka dotyková, na středovém panelu prodlouženém mezi přední sedadla zůstává přehršel tlačítek. Věřím, že se v nich majitel časem zorientuje, já osobně měl občas trochu problém.

Motor, jízdní vlastnosti


Přeplňované srdce

Konečně se dostáváme k tolik diskutovanému motoru. Jak už bylo řečeno v úvodu, v útrobách Carrery i Carrery S pracuje šestiválec typu boxer s dvojitým přeplňováním o objemu 2981 cm3, uložený samozřejmě za zadní nápravou. Zatímco základní verze dává 272 kW a 450 N.m, testovaná Carrera S se chlubí hned 309 kW a rovnými 500 N.m. Lepší čísla přitom nejsou jen otázkou elektroniky, Carrera S používá turbodmychadla s vyšším plnicím tlakem a upravený výfukový systém.

Nevýhodou přeplňovaných agregátů dlouho bývala turbodíra v nízkých otáčkách a pořádný kopanec v době, kdy se turbo nadechlo k životu. V posledních letech se ale tento charakter u většiny agregátů povedlo minimalizovat a nejinak je tomu u nové 911. Motoráři ze Zuffenhausenu se vytáhli podobně jako tamější designéři.

porsche testy sportovni video redakcnivideo porsche testy sportovni video redakcnivideo

Ani několikátý rozjezd z minimálních otáček žádnou turbodíru neodhalil, síla agregátu nastupuje naprosto nenuceně a lineárně jako u atmosféry. Zároveň je pásmo využitelných otáček pěkně široké (maximální točivý moment je k dispozici mezi 1700-5000 otáčkami), i přeplňovaná 911 se nechá ráda pěkně vytočit. Navíc takhle vysoko hezky graduje, ani v tomto pohledu tak přeplňování není znatelné. K omezovači u 7500 otáček jsme se tudíž vydávali často a rádi. Plyn je navíc pečlivě kalibrován tak, že je sice dostatečně citlivý při hrátkách na okreskách, zároveň se ale pilot nemusí nijak zvlášť ovládat při klidné jízdě ve městě.

Ani podle zvuku byste nepoznali, že 911 žene vpřed turbodmychadlem přeplňovaný agregát. Žádné syčení turba, prostě pořádný řev plochého šestiválce, který je ve vysokých otáčkách pěkně hutný. V našem případě nicméně mluvíme o příplatkovém sportovním výfuku. Ten se naštěstí vyhnul elektronickým berličkám, stále tedy jde o mechanický zvuk, jedinými „pomocníky“ jsou klapka výfuku a zvuk sání přiváděný do kabiny.

Podle tradicionalistů do klasického sporťáku patří manuální převodovka s pěkně kulatou hlavicí řadicí páky. Zákazníci jsou ale jiného názoru a dávají přednost automatům. Po vyzkoušení sedmistupňové dvouspojkové převodovky PDK v 911 jejich volbu zcela chápeme. K této dvouspojce totiž nemáme sebemenších výhrad. Změna převodů je při klidné jízdě naprosto hladká, posádka o ní ví jen díky změně otáček motoru. Jakmile však dojde na„sportování“, dokáže mechanicky kopnout jak závodní sekvenční skříně.

Jezdci navíc dovoluje naprostou kontrolu, při manuálním pokynu páčkou pod volantem reaguje bez jakéhokoliv náznaku zaváhání. Logiku řazení lze navíc upravit pomocí přepínače na volantu (že by inspirace Manettinem od Ferrari?). Zatímco v Normalu řadí „na pohodu,“ ve Sport Plus se dokáže pěkně rozvášnit a přeřazuje až u omezovače.

V úvodu jsme naznačili, že u sporťáků přeplňované motory v reálném světě obvykle nevedou k nižší spotřebě – pracují ve vysokých otáčkách, kde se pozitivní vliv turbodmychadel na spotřebu ztrácí. Platí to i pro 911. Ve městě jsme jezdili za dvanáct, po dálnici za 10,5 litrů a při svižnějším tempu na okreskách za 14, což jsou čísla dost blízká atmosférickému předchůdci...

Porsche 911 – srovnání s konkurencí
ModelPorsche 911 Carrera SBMW M4Jaguar F-Type S
Motor3.0 boxer bi-turbo3.0 biturbo3.0 V6 kompresor
Pohonzadnízadnízadní
Zdvihový objem [cm3]298129792995
Válce/ventily6/46/46/4
Největší výkon [kW/min]309/6500317/5500-7300280/6500
Točivý moment [N.m/min]500/1700-5000550/1850-5500460/3500-5000
Převodovka7DS7DS8A
Max. rychlost [km/h]306250275
Zrychlení 0-100 km/h [s]4,1 (3,9*)4,14,9
Komb. spotřeba [l/100 km]7,78,38,6
Základní cena [Kč]3.185.0002.169.8302.215.268
*s paketem Sport Chrono

Naprostá dokonalost

Navzdory podle mnohých názorů nesprávné koncepci je Porsche 911 esencí perfektních jízdních vlastností. Pravdou ale je, že na těžkou záď a odlehčenou příď je potřeba si nejdříve zvyknout – třeba na dálnici ve vysoké rychlosti vůz působí trochu nervózně. Jakmile se ale s přenosem váhy naučíte pracovat, 911 se odvděčí naprosto perfektními schopnostmi. Vůz navíc není záludný, a pokud se náhodou dostanete k limitu, je jeho chování krásně čitelné.

porsche testy sportovni video redakcnivideo porsche testy sportovni video redakcnivideo

Po příchodu 991 série 991 se ozývala kritika, že je auto moc komfortní. Podle mého názoru je ale právě díky tomuto charakteru 911 dokonalá. Bez větších kompromisů je použitelná každý den, při běžné rychlosti není uskákaná a při té vysoké se karoserie vůbec nenaklání a vůz poskytuje dostatek jistoty. To je zkrátka výhoda možnosti přepnutí mezi nastaveními jednotlivých systémů auta.

Stejně jako odpružení je výtečné i naprosto přesné řízení s dokonalou zpětnou vazbou, se kterým je řádění v zatáčkách výtečný zážitek. Zlepšilo se něco díky natáčecí zadní nápravě? Srovnání bok po boku by řeklo více, inovovaná 911 je ale v zatáčkách neskutečně mrštná.

Přestože je 911 díky adaptivním tlumičům komfortní za všech podmínek, vyloženým gran turismem není. Hlavně na dálnici při dlouhých cestách vadí vyšší hluk od podběhů. Máme také výhradu k automatickému přepínání dálkových světel, které na protijedoucí vozy reaguje s velkým zpožděním.

Závěr


Závěr

Musím se přiznat, že jsem nikdy nebyl velkým fandou Porsche 911. Uznával jsem ho, ale spíše se usmíval nad jeho tvary připomínajícími lidového Brouka. Stačilo však pár kilometrů a nadšení pro 911 jsem naprosto pochopil.

Auto je v mnoha ohledech prostě dokonalé a slabé stránky se na něm hledají jen velice těžko. Sladění motoru a převodovky je perfektní, u přeplňovaného agregátu navíc turbodíru vůbec nenajdete. Přechod k turbomotoru se tak u Carrery S bezesporu povedl, ať si staromilci říkají, co chtějí. Porsche 911 je navíc použitelné každý den, komfort je na poměry sportovních aut výtečný.

Teď už nezbývá nic jiného než šetřit, protože příplatkové prvky dokážou cenu vozu vyšroubovat nebývale vysoko: testovaný exemplář stál přes 4,35 milionu korun. Samozřejmě, že byl vybaven některými zbytečnostmi typu lakovaných krytek ostřikovače (4.675 Kč) a lesklých ozdobných lišt (10.864 Kč), třeba tempomat (7.414 Kč) a parkovací senzory s kamerou (36.861 Kč) se ale při každodenním využití bezesporu hodí.

porsche testy sportovni video redakcnivideo porsche testy sportovni video redakcnivideo

Nejlevnější verze modelu2.702.000 Kč (911 Carrera/272 kW)
Základ s testovaným motorem3.088.000 Kč (911 Carrera S/309 kW)
Testovaný vůz bez příplatků3.185.000 Kč (911 Carrera S PDK/309 kW)
Testovaný vůz s výbavou4.356.357 Kč (911 Carrera S PDK/309 kW)

Plusy

  • Silný a pružný motor
  • Hladce řadicí převodovka
  • Perfektní jízdní vlastnosti
  • Skvělá kvalita zpracování

Minusy

  • Vysoká cena příplatků
  • Středový panel přeplněný tlačítky
  • Hluk od podběhů

Foto: David Rajdl

Zobrazit celý článek
David Bureš
Diskuze (147)
Porsche 911 Carrera S
Cena základní sestavy 3 185 000 Kč
Výbava základní sestavy Šest airbagů, 20palcová litá kola, aktivní podvozek Porsche Active Suspension Management, elektricky nastavitelná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, multimediální systém s navigací, hudební systém s osmi reproduktory o výkonu 150 W, bi-xenonové světlomety s diodami denního svícení, světelný senzor, dvouzónová automatická klimatizace, elektricky ovládaná okna, kožený volant. Kč
Cena testované sestavy 4 356 357 Kč
Výbava testované sestavy Metalický lak (+27.227,-), zvedání přední nápravy (+52.268,-), bezklíčový vstup (+25.314,-), parkovací asistent a parkovací kamera (+36.861,-), tmavý pás proti oslnění v čelním skle (+2.597,-), elektricky ovládané střešní okno (+51.960,-), zatmavená skla (+12.640,-), zpětná zrcátka Sport Design (12.367,-), posilovač řízení Plus (+6.047,-), adaptivní tlumiče PDCC (+74.238,-), sportovní výfuková soustava (+60.227,-), paket Sport Chrono (+38.227,-), lesklé ozdobné lišty (+10.864,-), tempomat (+7.414,-), elektrochromatická zpětná zrcátka (+12.640,-), dvoubarevné kožené čalounění (+88.547,-), volant GT SportDesign (+6.320,-), vyhřívání sedadel (+10.864,-), adaptivní sportovní sedadla Plus, elektricky nastavitelná, s pamětí polohy (+83.894,-), odvětrávání sedadel (+24.460,-), kůží potažení středový tunel vzadu s ozdobným stehováním (+18.960,-), interiérový paket s obložením z kompozitu vyztuženého uhlíkovými vlákny (+36.861,-), hudební systém Bose (+32.727,-), natáčení zadní nápravy (+51.675,-), multifunkční vyhřívaný volant (+10.725,-), adaptivní diodové světlomety (+74.097,-), lakovaná krytka ostřikovače (+4.675,-), lakovaný klíček (+8.386,-) atd. Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 6 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2981
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 309 / 6500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 500 / 1700 - 5000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 306
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 3.9
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 10.1 / 6.4 / 7.7
Emise CO2: 174
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 145 / 0
Objem nádrže (l): 64
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1400 / 500
Rozměr pneu: 245/30 R20, 305/30 R20
Porsche 911 Carrera S
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4499
b) šířka (mm): 1808
c) výška (mm): 1296
d) rozvor (mm): 2450
e) rozchod vpředu (mm): 1543
f) rozchod vzadu (mm): 1518
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 920 / 1050
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1030
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 800
k) šířka vpředu (mm): 1370
l) šířka vzadu (mm): 1310
délka sedáku vpředu (mm): 540
délka sedáku vzadu (mm): 530
výška opěradla vpředu (mm): 620
výška opěradla vzadu (mm): 660
místo vzadu pod předním sedadlem: ne
11. 10. 2016 11:06
TurboEU
A vas chlapci jako nesere, ze nejaci bolsevicti kriplove z EU komise rozhoduji o tom, co budou mit auta za motory? Ze v ramci boje s nejakym smyslenym nepritelem prikazuji od stolu celemu segmentu prumyslu, co se smi a nesmi vyrabet a provozovat?

Nechci hodnotit, jestli turbo motor v tehle kare bude lepsi, nebo horsi, ale sam vyrobce narovinu rika, ze turbo tu je jenom kvuli tomu, aby splnili normy. Pane boze, kde to jsme? Na turbo neprechazi automobilky kvuli technice a pokroku, ale kvuli narizenim, normam a penalizacim od par pomatencu z komisi EU.

A nejhorsi na tom je, ze uz to ani nikoho neudivuje, neurazi a nikdo se nad tim nepozastavuje. Protoze tak je to spravne a tak to ma byt...
12. 2. 2016 15:28
Re: Zvuk...
Přesně tak, pokud někdo s atmosférickou 911 nikdy nejel, bude mu tahle nová Carrera S s turbem připadat zvukově úžasná. Pokud s ní však jel, nikdy neřekne, že zvuk turbo neovlivnilo, protože ovlivnilo a hodně.
Avatar - white label
12. 2. 2016 15:17
Re: Smůla...
Raději přemýšlej nad tím, nad čím teď budeš onanovat ty, když si musíš ("nepokrykecky") sundat plakát 911ky nad postelí... :*) ;-)
Avatar - white label
12. 2. 2016 15:11
Re: Smůla...
Jak si dospěl k názoru, že nemůžeš mít vlastní názor? Příště můžeš (nebo kdokoli jiný) klidně tvrdit třeba, že RollsRoyce je lowend a taky to bude vlastní názor. A já na to (s dovolením) také napíšu, že objektivně je to "blbost".
Kdyby se Porsche s Macanem tlačilo "dole" (tedy do mainstreamu), nemohl by být Macan dražší, než prémie stejné třídy, což rozhodně je, nehledě na nabídku motorizací a možnosti konfigurace. Zatím jednoznačně a objektivně neexistuje nic!, co by Porsche tlačilo do mainstreamu, právě naopak.
Např. Audi nabízí i mini (A1 za ne zrovna mini cenu) a přesto nikoho nenapadne tvrdit, že se proto Audi (jako značka) tlačí do mainstreamu.
Avatar - Ham.
12. 2. 2016 14:04
Re: Smůla...
Ne, čekáme na tebe až doonanuješ nad svým turbo neurozeným čtyřhrnkem v SUV a nad svým autem snů s turbo šestnáctihrnkem. >:-[]