Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 919 Hybrid: Evoluce pro sezónu 2016 (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Porsche 919 Hybrid se pro letošní ročník FIA World Endurance Championship dočkalo několika úprav, za nimiž stojí změny v pravidlech.

Porsche odhaluje podobu 919 Hybrid těsně před společnými testy všech týmů FIA World Endurance Championship (FIA WEC) na závodním okruhu Paul Ricard ve Francii a uvádí, že nyní je tento závodní speciál ještě efektivnější.

Evoluce se v souvislosti s novými pravidly pro FIA WEC, jejichž cílem je snížení rychlosti prototypů, dotkla všech hlavních částí vozu, jehož základem je i nadále monokok z kompozitních materiálů.

Porsche 919 Hybrid vstoupí do nové sezóny se třemi konfiguracemi aerodynamických prvků na karoserii, což je povolené maximum. Přepracování se dočkal i přeplňovaný čtyřválec, u nějž se vývojový tým zaměřil i na snížení hmotnosti a úpravám se nevyhnul ani systém, který slouží k pohonu předních kol.

V souvislosti se snahou vedení FIA WEC snížit rychlost prototypů třídy LMP1 byl například nově omezen maximální průtok paliva do motoru, což se má projevit snížením spotřeby paliva i výkonu.

Porsche je v letošním roce údajně jediným výrobcem, který se rozhodl pro nejvyšší rekuperační kategorii 8 MJ (megajoulů), což znamená, že 919 Hybrid má omezenou spotřebu paliva na jedno kolo na 4,31 l benzinu.

V souvislosti se všemi úpravami vynucenými novými pravidly klesl výkon přeplňovaného dvoulitrového čtyřválce do V pod 368 kW (500 k), zatímco v loňském roce disponoval výkonem nad touto hodnotou. KERS, který slouží k pohonu předních kol disponuje výkonem přes 294 kW (400 k) a celkový výkon letošního Porsche 919 Hybrid se má pohybovat okolo 663 kW (900 k).

Vedle aerodynamiky a pohonného systému bylo upraveno i barevné provedení pro novou sezónu, v němž vedle bíle dostala více prostoru černá.

Porsche 919 Hybrid mají pro letošní rok nová startovní čísla. Díky celkovému vítězství v loňském šampionátu ponese vůz posádky Brendon Hartley, Timo Bernhard a Mark Webber startovní číslo 1 a vůz posádky Romain Dumas, Neel Jani a Marc Lieb má číslo 2. První ostrým startem nových prototypů se má stát šestihodinový závod, který bude pořádán 17.dubna 2016 v britském Silverstone.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Petrolhead_CZ
25. 3. 2016 15:22
Jeden prototyp vládne všem
V předsezónních testech je tahle pozemní raketa zatím zase s přehledem v LMP1 první. Letošní 919 teda vypadá suverénně nejlépe, je to bombice, pěkně namíchali livery z minulého ročníku LM do jedné :yes: Jsem zvědav, jestli se jim na některých okruzích dokáže Audi vyrovnat, Toyota bude asi opět mimo hru.

V GTčkách je zatím nejrychlejší (jak jinak) nové Ferrari 488 GTE, v závěsu jsou Fordy GT, takže se snad můžeme těšit na líté souboje závod co závod :-) Nevím jak ostatní, ale já už to do začátku prvního závodu v Silverstone zvládám vydržet jen stěží.