Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche absolvovalo první kilometry s třetí generací elektrické Formule E

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Příští ročník vstupuje na scénu již třetí generace monopostu Formule E s názvem Gen3. Porsche se s novou formulí poprvé ukázalo na své testovací trati ve Weissachu.

Zatímco je v rozběhu celkově osmá sezóna šampionátu Formule E, v zákulisí probíhají přípravy na sezónu následující, kde zažijí premiéru monoposty Gen3. Elektrická formule nové generace dosáhne nové maximální rychlosti přes 322 km/h. Jedná se o první generaci s pohonem vpředu i vzadu. Přední pohon přidává výkon o hodnotě 250 kW k 350 kW vzadu. Nové monoposty byly navrženy tak, aby více než 40 % energie spotřebované v závodě bylo produkováno rekuperačním brzděním.

Do nového ročníku s monoposty Gen3 jsou přihlášeny značky Jaguar, Mahindra, Maserati, McLaren, NIO 333, Nissan, Porsche a DS Automobiles. TAG Heuer Porsche Formula E Team je prvním týmem, který monopost nové generace vyslal na testovací dráhu. Za volantem monopostu seděl vítěz Mexico City ePrix 2022 Pascal Wehrlein, tovární pilot týmu Porsche. Pro automobilku i pilota se zároveň jednalo o historicky první vítězství v této závodní sérii.

Video se připravuje ...

První test byl absolvován na testovací trati ve Weissachu, kde zároveň sídlí vývojové centrum automobilky. Jízda byla absolvována v omezeném výkonovém nastavení. Úkolem totiž bylo zejména zjistit to, zda všechny systému v monopostu Gen3 fungují podle očekávání. Samotný Pascal Wehrlein byl s jízdou spokojený a prohlásil, že na něj vůz udělal dobrý dojem.

Při dalších testovacích jízdách Porsche odemkne kompletní výkonový potenciál vozu. Oficiální kalendář sezóny 2022-23 ještě nebyl potvrzen, první závod a tedy premiéra nové generace Gen3 je očekávána na prosinec letošního roku. V aktuálním rozjetém ročníku je TAG Heuer Porsche Formula E Team na pátém místě průběžného pořadí mezi týmy.

Video se připravuje ...

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme