Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche chystá terénní 911. Verze Dakar by mohla vypadat takto

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Porsche by už letos mohlo představit novou verzi současné generace modelu 911. Novinka přitom nebude mířit jen na silnice.

Německá automobilka totiž chystá terénní verzi svého slavného sporťáku, jakýsi crossover nebo allroad. Prostě zhruba typ vozu, kterému by česká automobilka Škoda dala přídomek Scout.

Na internetu už se dokonce objevují videa z testování částečně maskovaného prototypu. Předpokládá se, že Porsche novinku představí ještě letos.

V souvislosti s terénní 911 už také kolují dvě jména: Safari a Dakar. Safari se samozřejmě přímo nabízí, vždyť stejné označení nesla už závodní 911 SC Safari v roce 1978. V Porsche dokonce v roce 2012 postavili funkční prototyp 911 Vision Safari, jehož základem byla tehdejší generace 991.

Podle posledních zpráv to však vypadá, že v Zuffenhausenu nakonec dají přednost jménu Dakar.

Jak by terénní 911 mohla vypadat, naznačují neoficiální návrhy ruského motoristického webu Kolesa, které vycházejí z podoby kamuflovaného prototypu.

Hlavním poznávacím znakem crossoveru bude samozřejmě výraznější světlá výška, počítat však můžeme také s většími pneumatikami, které se lépe hodí pro výlety mimo asfalt, a různými plastovými ochrannými doplňky karoserie. Zřejmě dojde také na nové nárazníky.

Co se techniky týče, nejčastěji se hovoří o pohonném ústrojí z Carrery 4S, což znamená pohon všech kol a plochý třílitrový šestiválec se dvěma turbodmychadly. V aktuální 911 motor disponuje nejvyšším výkonem 331 kW (450 k) a maximálním točivým momentem 530 Nm. Je ale pravděpodobně, že Dakar dorazí s modernizací současné generace, parametry šestiválce se tak mohou změnit.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme