Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche investuje na Slovensku 194,7 milionu eur do výroby bateriových systémů

Diskuze (8)

Skupina Porsche investuje na Slovensku nejméně 194,7 milionu eur (4,8 miliardy Kč) do výroby bateriových systémů, které bude používat pro elektromobily své značky. Informovalo o tom slovenské ministerstvo hospodářství, které doporučilo vládě udělit firmě investiční pobídky.

Nová výroba bude umístěna ve vesnici Horná Streda na západě Slovenska, kde má skupina Porsche technologické centrum. S výrobou bateriových modulů tam plánuje začít na konci roku 2024, plné výrobní kapacity by měla firma dosáhnout o dva roky později. V souvislosti s projektem vytvoří 60 pracovních míst.

Video se připravuje ...

Kromě zmíněné investice plánuje Porsche vynaložit dalších nejméně šest milionů eur (148 milionů Kč) do rozvoje svého slovenského technologického centra. Na oba projekty by společnost mohla podle předlohy získat úlevy na dani z příjmů v celkové hodnotě 4,2 milionu eur (104 milionů Kč).

Vývojem nebo výrobou bateriových systémů pro elektromobily se na Slovensku zabývá továrna automobilky Stellantis, jakož i společnost InoBat Auto, která loni uzavřela s českou firmou SOR Libchavy smlouvu o vývoji a dodávkách baterií do autobusů.

V České republice nově zahájila výrobu bateriových systémů pro plně elektrická vozidla automobilka Škoda Auto. Hlavní závod automobilky v Mladé Boleslavi je jediným výrobním místem bateriových systémů pro platformu elektrických vozů MEB koncernu Volkswagen v Evropě kromě Německa.

Slovensko je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem automobilů na světě. Auta v zemi kompletují kromě automobilky Stellantis také Jaguar Land Rover, Kia a Volkswagen. Provoz továren automobilek na Slovensku za koronavirové krize ovlivnil nedostatek polovodičových součástek, po ruské invazi na Ukrajinu letos v únoru pak i výpadek v dodávkách některých jiných komponentů.

Diskuze (8)

Doporučujeme

21. 5. 2022 09:12
bez
bez invsestic do noveho to jiz nejde, treba Mercedes od 2024 nabidne novou baterku a prechod na 800V, a vime jak suprove to umi dnes na 400V s beznou lionkou, takze na 800V a s baterkou s o tretinu lepsi kapacitou na objem to bude zrejme pro beznejsi modely jiz baterka ktera by mela BEV poskytovat tech u mnohych kovboju vysnenych "nad" 1000km na jedno nabiti, premieru ma ta baterka mit v elektrickem Mercedesu G :yes:
20. 5. 2022 11:48
Budoucnost Porsche je zajistena
Jj uz chybi jen ten, ze Tesla zkrachuje.
Ve skutecnosti je to nejhodnotnejsi automobilka sveta. :-!

Tyhle deb*lni predpovedi muze dnes psat uz jen... , vsak vis kdo.
20. 5. 2022 11:43
Porsche vi co dela
To je tak, kdyz nekdo pise o necem, o cem nic nevi...

https://efahrer.chip.de/…triebsweg_104816

Synteticke palivo tak pro Nischenfahrzeuge...
20. 5. 2022 11:33
Re: Vyhozene penize...
Fascinuju ma reci o slepych ulickach, kym cela autobranza medzitym stale viac a viac smeruje k elektromobilite a to nielen v EU ale globalne. Kde asi urobili automobilky chybu, ked nezamestnali prorokov z ludu, ktori im uz roky rozpravaju o slepych ulickach?
Avatar - Barry Lyndon
20. 5. 2022 11:18
Re: Vyhozene penize...
A energetická účinnost takového procesu? Dostane se to nad 5 %? A cena? Dostane se pod 100 Kč za litr (bez DPH a spotřební daně)? A emise? Budou ve městech nulové emise CO, NOx atd... (jako v případě elektromobilů)?