Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche má nový Spyder s výkonem téměř 1.300 koní! Má to ale háček...

Filip Melich
Diskuze (0)

Porsche představilo vizi nového elektrického Spyderu s výkonem téměř 1.300 koní. Unikátní design a propracovanou techniku si však ve skutečnosti neužijete.

V prosinci loňského roku se Porsche pochlubilo s novým elektrickým supersportem nazvaným Vision Gran Turismo. Jak už z názvu správně odhadujete, přestože vznikla i skutečná maketa vozu, určen je primárně pro digitální svět, konkrétně pro hru Gran Turismo 7. Nyní Porsche sdílelo první fotky otevřené verze vozu, který k názvu přidává slovíčko Spyder.

Proměna Vision Gran Turismo ve Spyder nespočívá v pouhém odstranění střechy. Zmizelo také místo pro spolujezdce a za sedadlem řidiče přibyl ochranný oblouk. Naopak před řidičem se nově nachází pouze malé čelní sklo. Volant a průhledná kaplička přístrojů dle fotek vypadají, že byly z uzavřené verze převzaty beze změn.

Video se připravuje ...

Porsche zatím uvolnilo jen čtyři fotky novinky a neuvádí k ní žádné technické informace. Ale protože známe specifikace loňské verze vozu, můžeme předpokládat, že v případě Spyderu zůstanou z větší části zachovány. Loňské Vision Gran Turismo slibovalo baterii o velikosti 87 kWh, dojezd až 500 kilometrů na jedno nabití a pohon všech kol.

Maximální výkon je 820 kW, případně až 950 kW (tedy téměř 1.300 koní) v případě použití funkcí overboost a launch control. Zrychlení z 0 na 100 km/h se má odehrát během 2,1 sekund a z klidu na 200 km/h Porsche Vision Gran Turismo vystřelí za 5,4 sekund. Maximální rychlost je 350 km/h. To jsou samozřejmě hodnoty předpokládané a používané pouze v rámci hry Gran Turismo 7.

Protože auto existuje především v digitálním světě, Porsche si může vymyslet v podstatě jakékoliv vlastnosti a materiály chce. Například, podle automobilky Vision Gran Turismo ve velkém používá karbon a kaplička přístrojů před řidičem je tvořena holografickým displejem. Odstranění střechy z reálného auta většinou znamená zvýšení hmotnosti kvůli nutnosti dodatečných výztuh karoserie, což má za následek zhoršení jízdních výkonů. Dá se ale předpokládat, že si Porsche vymyslí řešení, kterým váhu dostane opět dolů – chybějící část interiéru v kupé vyhrazená spolujezdci určitě pomůže.

Máte-li doma hru Gran Turismo 7, na nový Spyder se můžete těšit již 29. září letošního roku. My ostatní máme smůlu. Zkušenosti získané při návrhu designu a techniky uzavřené i otevřené verze Vision Gran Turismo však Porsche může promítnout do svých budoucích elektrických modelů.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme