Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki Vision Gran Turismo je sporťák s motorem z Hayabusy, 3 elektromotory a pohonem všech kol

Filip Melich
Diskuze (0)

Suzuki představilo koncept pro závodní hru GranTurismo. Chlubí se pohonem všech kol, motorem z motorky Hayabusa a třemi elektromotory. V přípravě je okruhová verze.

Úspěšnou sérii závodních her Gran Turismo zřejmě není třeba představovat. V roce 2013 byl k jejímu patnáctému výročí představen program Vision Gran Turismo, který do hry přináší koncepty aut od světových automobilek, úpravců a dokonce několika společností zaměřujících se na sportovní oblečení. Některá z aut vznikla také ve fyzické podobě, ale primárně jsou navrhována pouze pro virtuální existenci.

S nejnovějším příspěvkem přichází Suzuki, jehož Vision Gran Turismo je součástí dnes uvolněné aktualizace 1.15 pro hru Gran Turismo 7. Dvoumístný otevřený sporťák vychází z konceptu GSX-R/4, který automobilka představila v roce 2001. O jeho pohon se tehdy staral uprostřed (za přední nápravou) umístěný čtyřválec z motorky GSX-1300R Hayabusa, o níž se dá mluvit jako o vlajkové lodi značky.

Video se připravuje ...

Suzuki se v rámci přípravy Vision Gran Turismo rozhodlo motor z Hayabusy zachovat a k němu přidalo tři elektromotory – dva vepředu a jeden vzadu – díky čemuž má auto pohon všech kol. Spalovací třináctistovka s elektromotory podávají maximální kombinovaný výkon 318 kW (432 k) při 9.700 min-1 a točivý moment 610 Nm. Hmotnost fiktivního hybridního sporťáku je udávána hodnotou 970 kg.

Vzhled konceptu údajně čerpá ze sympatického kei car sporťáčku Cappuccino a aktuální generace sportovně laděného hatchbacku Swift Sport. Vzhledem k tomu, že auto vzniklo pouze pro použití ve hře Gran Turismo, s jeho produkční verzí nemůžeme počítat. Můžeme alespoň doufat, že se mu Suzuki rozhodne dát fyzickou podobu, aby ho mohlo ukazovat na výstavách a prezentacích.

Jak jsme již zmiňovali, Vision Gran Turismo od Suzuki je v rámci aktualizace 1.15 dostupné již nyní, ale časem bychom se měli dočkat ještě jedné verze konceptu. Oficiální stránka herní série Gran Turismo se zmiňuje o plánech na verzi Gr.3. Ve skupině 3 (Gr.3) najdeme virtuální podobu skutečných závodních aut spadajících převážně do FIA kategorie GT3. Dá se tedy předpokládat, že virtuální Suzuki Gr.3 bude okruhovou verzí stávajícího konceptu.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme