Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche opět investuje do Rimacu, chorvatská automobilka bude dál expandovat

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Chorvatská společnost získala v další fázi financování okolo půl miliardy euro. Kromě Porsche do společnosti investovala i slavná jména z finančního sektoru.

Společnost Porsche se pochlubila další investicí do chorvatské společnosti Rimac Group, se kterou dlouhodobě spolupracuje. Stuttgartská automobilka se tak stala součástí investice „Series D“, která chorvatské společnosti vynesla částku okolo 500 milionů euro, tedy téměř 12,4 miliardy korun.

Nové kolo financování měl vést především Softbank Vision Fund 2, novým investorem z finančního sektoru se však stal i Goldman Sachs Asset Management. Konkrétní částky investorů neznáme, Porsche se však pochlubilo, že investovalo osmimístnou cifru, která by společnosti měla zajistit udržení stávajícího cca 20% podílu v chorvatské společnosti.

Největším podílníkem ve společnosti však zůstává Mate Rimac, její zakladatel a současný CEO, po kterém je společnost pojmenována. Právě Rimac měl vysvětlit, že nový kapitál bude využit na rozšíření produkčních schopností společnosti na velkoobjemových projektech i k nabrání více zaměstnanců.

Za rok 2022 přitom skupina Rimac Group plánuje nabrat až 700 nových zaměstnanců, což může souviset i s výše jmenovaným důrazem na masovější projekty. Na bližší informace si však nejspíš budeme muset počkat.

Video se připravuje ...

Sluší se však dodat, že společnost Porsche vnímá chorvatskou skupinu Rimac za slibného partnera již od roku 2018, kdy do společnosti vůbec poprvé investovala. Právě investice ze strany Porsche pak chorvatské společnosti nahrála i další zajímavé investory.

Společnost Rimac už přitom dávno není jen progresivním chorvatským výrobcem extrémně výkonných elektromobilů. V minulém roce totiž došlo k vytvoření společného podniku mezi společnostmi Porsche, Rimac a Bentley, od kterého se očekávají velkolepé projekty.

Skupina Rimac Group navíc není pouze o automobilech, na které se specializuje divize Rimac Automobili. Společnost se totiž zabývá také vývojem nových technologií, včetně vývoje a výroby komponent jako jsou elektrické nápravy pro elektromobily.

S masovým nástupem elektrifikace se tak z chorvatské společnosti stal vyhledávaný partner mnoha globálních hráčů na poli Automotive, jehož význam a hodnota bude v příštích letech pravděpodobně ještě růst.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme