Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche oslavuje 300 tisíc Boxsterů a Caymanů

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
V Zuffenhausenu slaví, továrnu opustil exemplář řady Boxster/Cayman s pořadovým číslem 300.000.

Automobilce dosažení tohoto počtu trvalo celých 15 let, kulaté číslo tedy zahrnuje jak automobily první generace 986, tak i aktuální 987. Připomeňme, že stříbřitý prototyp byl poprvé vystaven už v roce 1993 na autosalonu v Detroitu. Designem připomínal jak prapůvodní Porsche 356 No. 1, tak i pozdější legendu: 550 Spyder. Veřejnost byla nadšená, vývoj produkční verze trval přes tři roky.

Objevila se v létě roku 1996 a na podzim 2004 ji nahradila druhá generace. Kupé Cayman doplnilo nabídku poprvé před šesti lety, premiéru si odbylo na IAA 2005 ve Frankfurtu. Název Boxster je složeninou ze slov boxer a roadster. Klasikou je tedy použití motoru s protilehlými válci, byť je chlazený kapalinou a není umístěn až za zadní nápravou, ale před ní.

Boxster za svůj dlouhý život pobral několik ocenění v anketách motoristických časopisů v USA i v Německu. Američané mají v oblibě evropské sportovní vozy již šedesát let a pro jejich výrobce je velká země za Atlantikem důležitým trhem. Enormní poptávka si vynutila zahájení produkce také ve finském Uusikaupunki u firmy Valmet Automotive.

Jubilejním kouskem se stal Boxster Spyder ve stříbrné barvě Platinum a s interiérem čalouněným červenou kůží Carrera. Zůstane v Německu, je tedy určen pro domácího zákazníka. V současnosti se vyrábějí čtyři varianty Boxsteru a čtyři v řadě Cayman, výkonové spektrum šestiválců 2,9 a 3,4 l sahá od 188 do 243 kW (255-330 k).

Aleš Dragoun
Diskuze (0)