Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche Panamera Sport Turismo není první kombík své značky (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Porsche Panamera Sport Turismo lze označit za první sériové kombi své značky, ale prototyp podobně laděného vozu vznikl na základech modelu 928 již v osmdesátých letech.

Porsche s premiérou sériového modelu Panamera Sport Turismo na letošním autosalonu v Ženevě navázalo na stejnojmenný koncept z pařížského autosalonu roku 2012. Zároveň automobilka s touto novinkou uvádí na trh model, jehož ideový předchůdce se objevil již v roce 1987, resp. již o tři roky dříve.

Ženevský autosalon se před čtyřiceti lety stal místem světové premiéry Porsche 928 v době vzniku velké a luxusní GT s osmiválcovým motorem v dlouhé přídi a interiérem s uspořádáním sedadel 2+2 mělo v tehdejší nabídce značky Porsche podobnou roli jako má dnes modelová řada Panamera.

Porsche ostatně plánovalo rozšíření nabídky modelu 928 minimálně o provedení Targa s odnímatelnou střechou a dorazit měla i ostřejší verze Turbo. Bohužel nepříliš příznivá finanční situace automobilky nedovolila tyto plány uskutečnit a kupé bylo v průběhu let pouze modernizováno.

I přesto byl v roce 1984 představen prototyp 928-4 s interním označením 942, který byl darem k 75. narozeninám Ferryho Porsche. Tento vůz s pětilitrovým motorem o výkonu 228 kW (310 k) byl špičkovým cestovním vozem, který své cestující hýčkal automatickou klimatizací, audiosystémem Köln a součástí výbavy byl i telefon, alarm a tempomat.

Hlavní odlišností od standardního kupé 928 byl u tohoto vozu rozvor prodloužený o 254 mm a delší střecha spolu s většími bočními okny. Provedené změny stály za prodloužením prostoru pro nohy zadních cestujících o 200 mm a rovněž se zlepšily prostorové poměry nad jejich hlavami.

V roce 1987 pak byl představen prototyp H50, který měl podobně jako Mazda RX-8 dva páry dveří, z nichž ten druhý se otevíral proti směru jízdy. Interiér pak nabízel čtveřici plnohodnotných sedadel a podobnou výbavu jako u 942.

Vedle dvojice kombíků postavených na základech modelu 928 samotnou automobilkou Porsche pak v osmdesátých a ještě i devadesátých letech vznikaly u nezávislých úpravců přestavby kupé 924, 944 a 928 na třídveřová kombi s rovnou střechou, dlouhými bočními okny za B sloupkem a téměř kolmou vzhůru výklopnou zadní stěnou. K nejznámějším z nich patří dvacítka vozů přestavěných z modelu 924 Turbo za využití širších blatníků a kapoty motoru z modelu 924 Carrera GT u společnosti Artz, z jejíchž bran mimochodem vyjelo i Porsche 928 převlečené za Volkswagen Golf.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)