Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche potvrdilo další model. Puristy nepotěší, jde o velké elektrické SUV

Filip Melich
Diskuze (4)

Šéf automobilky Porsche potvrdil příchod nového modelu. Půjde o velké luxusní elektrické SUV, které bude vyráběno v továrně v Lipsku.

Oliver Blume, šéf Porsche, se tento týden nechal slyšet, že značka plánuje do svého portfolia přidat nový, plně elektrický SUV model. Víme sice o tom, že příští generace Macanu bude elektrická, ale slova jako „přidat“ a „nový“ naznačují, že by se mohlo jednat o něco jiného, ne jen nástupce již existujícího vozu.

Tuto domněnku potvrzuje také prohlášení: „Toto dále rozšíří naši pozici v segmentu luxusních vozů. Cílíme především na segmenty s vyšší marží a touto cestou se snažíme využívat nové prodejní příležitosti.“ Přestože to tedy neřekl zcela jednoznačně, potvrdil příchod velkého luxusního elektrického SUV.

V kombinaci s tímto vozem, budoucím elektrickým Macanem a rovněž elektrickým nástupcem modelů 718, je Porsche na dobré cestě dosáhnout vlastního cíle, aby do roku 2030 elektromobily činily více než 80 % ročních prodejů značky.

Není zatím jisté, jestli tento model nějak souvisí s vozem, o kterém koncem loňského roku informovali kolegové z Automotive News. Podle nich totiž někteří prodejci Porsche dostali možnost krátce se podívat na jakési nové SUV. Někteří dealeři jej pak popisovali jako kombinaci sedanu a crossoveru, který však nesdílel žádné stylistické prvky s Macanem nebo Cayennem.

Prodejcům bylo zároveň řečeno, že jde o plug-in hybrid a plně elektrická verze má přijít o něco později. Pokud se jedná o jeden a tentýž vůz, zřejmě nepůjde o součást projektu Artemis koncernu Volkswagen. V jeho rámci by to znamenalo výrobu auta v Hanoveru, kde skupina staví užitkové vozy. Porsche však začátkem tohoto roku projevilo zájem se z projektu vykoupit za 100 milionů euro (téměř 2,5 miliardy korun), aby si mohlo elektromobil vyvinout samo.

To by dále znamenalo, že auto bude vyráběno v Lipsku a místo projektu Artemis bude stát na platformě Premium Platform Electric (PPE), kterou společně vyvíjejí automobilky Porsche a Audi. Na jejím základě vyjedou v roce 2023 elektrické Porsche Macan a Audi Q6 E-Tron. Kdy bychom se mohli dočkat velkého luxusního SUV, ale není jisté. Je-li domněnka o využití PPE pravdivá, Porsche by se alespoň mohlo vyhnout problémům se softwarem, které sužují projekt Artemis.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - WinDiesel
20. 7. 2022 12:31
Re: Tak tady se nesmí o pokroku psát, může se chválit jenom
tolik lidí a SW stojí stále za guwno
20. 7. 2022 12:18
Re: Tak tady se nesmí o pokroku psát, může se chválit jenom
Nie je cariad vw? Som si myslel, ze je to ich software divizia
20. 7. 2022 11:36
Tak tady se nesmí o pokroku psát, může se chválit jenom ICE
Není to jenom na Audi.
VW bude mít kolem 11 000 lidí, co budou pracovat na SW, takže to není jenom na Audi.
Dále nevíme s kým VW spolupracuje.
Na baterkách taky spolupracuje s CATL, LG, Quantum Scape a budou v tom i další.... .

Zadal jsem si do Google VW software platform a vypadl hlavně CARIAD, který má zatím 5000 lidí, ale plánuje 2x tolik.
SW bude škálovavatelný pro všechny vozy VW.

Takže očekávám samá -, když píšu i o EV.
20. 7. 2022 10:48
No neviem neviem
Clanok pekny, ale na konkurencnych weboch sa siria spravy, ze vw ma velky problem, aj ked hodilo vyvoj novej generacie softvaru s autonomnym riadenim na audi, nejak sa nedari a prichod velkych koncernovych ev suv sa pravdepodobne oddiali minimalne o 3 roky