Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche SE dokončilo navýšení kapitálu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Porsche by se podle původních plánů mělo v letošním roce stát desátou značkou skupiny Volkswagen.

Německá holdingová společnost Porsche Automobil Holding SE, která kontroluje výrobce sportovních vozů Porsche, dokončila navýšení kapitálu. Získala tak zhruba 4,9 miliardy eur (119 miliard Kč), které použije na snížení dluhu před plánovaným spojením Porsche s Volkswagenem.

"Úspěšným navýšením kapitálu a souvisejícím rozsáhlým oddlužením Porsche SE děláme další důležitý krok na cestě k vytvoření integrované automobilové skupiny," uvedl Martin Winterkorn, který je nyní šéfem Porsche SE i Volkswagenu.

Porsche by se podle původních plánů mělo v letošním roce stát desátou značkou skupiny Volkswagen. Automobilka však nedávno uvedla, že její začlenění do Volkswagenu se zřejmě zdrží kvůli vyšetřování jejích dvou bývalých čelných představitelů.

Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Firma již koncem roku 2009 koupila v automobilce Porsche podíl 49,9 procenta za 3,9 miliardy eur.

Společnost Porsche se v minulosti pokoušela o převzetí Volkswagenu. V rámci této snahy sice získala ve Volkswagenu 51procentní podíl, ale zároveň se značně zadlužila. Podniky si proto poté vyměnily role, takže by se Porsche nakonec měla stát součástí Volkswagenu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
15. 4. 2011 12:38
Trochu to připomíná
slavnou a pro světový automobilový průmysl daleko důležitější fúzi Fiat-Chrysler, možná by nebylo špatné, kdyby i tam se úlohy obrátily.