Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche se vrací do Le Mans: Dosavadní úspěchy na pěti videích

David Bureš
Diskuze (1)
Posledním Porschem, které vyhrálo čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans, byl v roce 1998 model 911 GT1.

Porsche letos oficiálně potvrdilo svůj návrat do nejvyšší kategorie vytrvalostních závodů a zahájilo vývoj nového vozu pro třídu LMP1, který bude v roce 2014 nasazen ve čtyřiadvacetihodinovém závodě v Le Mans. Ještě předtím automobilka připomíná pomocí série videí své dosavadní úspěchy na tomto slavném okruhu.

Na těchto snímcích je možné spatřit ta nejznámější Porsche, která se v minulosti zúčastnila tohoto slavného čtyřiadvacetihodinového závodu.

Prvním Porschem, které v Le Mans vyhrálo, byl v roce 1970 model 917K, používající 4,5litrový plochý dvanáctiválec. Z vítězství se tehdy radovala německo-britská posádka ve složení Hans Herrmann, Richard Attwood. Stejný model vyhrál i o rok později, tentokrát už s 4,9litrovým dvanáctiválcem. Vítězi se v roce 1971 stali Rakušan Helmut Marko a Holanďan Gijs van Lennep.

V druhé polovině sedmdesátých let následovala éra Jackyho Ickxe, který s Porsche 936 vyhrál v roce 1976 i o rok později.

V roce 1982 německá automobilka slavila v Le Mans další úspěch, na prvních třech místech totiž byla tři Porsche 956. První tehdy byli Jacky Ickx a Derek Bell.

Naposledy Porsche čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans ovládlo v roce 1998. První byli Laurent Aïello, Allan McNish a Stéphane Ortelli, kteří jeli s Porsche 911 GT1. Jejich týmoví kolegové ze stáje Porsche AG, Jörg Müller, Uwe Alzen a Bob Wollek, skončili druzí.

Porsche je s 16 celkovými vítězstvími v závodě v Le Mans nejúspěšnější značkou v tomto podniku. Druhé je Audi s deseti celkovými výhrami, třetí v pořadí je pak s devíti prvními místy Ferrari.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Ham.
23. 12. 2011 10:23
Porsche
permanentka na vítězství.