Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche ve zkráceném finančním roce vytvořilo provozní zisk 17 mld. Kč

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Porsche loni prodalo přes 40 tisíc vozů.

Německý výrobce sportovních automobilů Porsche ve zkráceném finančním roce prudce zvýšil zisk i tržby. Společnost dnes podle agentury DPA oznámila, že její provozní zisk se v období od začátku srpna do konce prosince meziročně ztrojnásobil na 688 milionů eur (téměř 17 miliard Kč).

Tržby stouply o 59 procent na 3,9 miliardy eur. Společnost již dříve oznámila, že ve zkráceném finančním roce zvýšila prodej meziročně o 57 procent na 40.446 vozů.

Od letoška se bude finanční rok Porsche shodovat s kalendářním rokem, zatímco dříve začínal v srpnu a končil v červenci. Tento krok souvisí s plánovaným převzetím podniku německou automobilkou Volkswagen, která pro finanční výsledky používá kalendářní rok.

Volkswagen koncem roku 2009 koupil v automobilce Porsche podíl 49,9 procenta za 3,9 miliardy eur. Porsche by se mělo v letošním roce stát desátou značkou Volkswagenu. automobilka však nedávno uvedla, že její začlenění do Volkswagenu se zřejmě zdrží kvůli vyšetřování jejích dvou bývalých čelních představitelů.

Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se chce stát největším výrobcem automobilů na světě. Firma minulý týden potvrdila, že její provozní zisk se loni zhruba zečtyřnásobil na rekordních 7,1 miliardy eur.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - Pekelná Micinka
16. 3. 2011 00:18
440hz
Asi jsem přišel na to, jak dostat ty pavouky z motorů Mazda... Konečně, přišel jsem na to, když jsem ladil kytaru, a kdo znáte pomůcku pro zapamatování strun - EHGDAE, víte kam mířím.. ;-) >:-[]