Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche zastavilo prodej některých ojetých modelů se Sport Chrono paketem. Kvůli emisím

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Vybrané starší modely Porsche vybavené Sport Chrono paketem by v jednom z jízdních režimů údajně mohly překračovat emisní normy.

Web Business Insider nedávno upozornil na množící se příspěvky na různých Porsche fórech, kde si zájemci o pořízení staršího modelu Porsche s příplatkovým Sport Chrono paketem stěžují, že se z dealerství vrátili s nepořízenou. A to i když už auto stálo na místě a prodej měl být rozjednaný.

Redaktoři z Business Insider se proto nejprve obrátili na americký úřad pro silniční bezpečnost NHTSA, který však neevidoval žádnou svolávací akci ani problém týkající se omezení prodeje určitého typu starších modelů Porsche. A proto se nakonec web obrátil přímo na zastoupení automobilky, od kterého dostal zajímavé informace.

Podle vyjádření mluvčího značky prý automobilka v listopadu 2020 vydala příkaz, kterým zastavila prodej vybraných starších modelů Porsche na skladech dealerů, vybavených paketem Sport Chrono. Důvodem by přitom měl být volič jízdních režimů, respektive jeden specifický jízdní režim.

Podle informací Business Insider totiž měla automobilka během pravidelné kontroly zjistit, že některé modely vybavené zmiňovaným paketem mohou v jízdním režimu Sport Plus vykazovat nadlimitní množství emisí oxidu dusíku. Značka proto pro jistotu omezila prodeje, ohlásila problém úřadům a pustila se do interního vyšetřování.

Během něj už se zjistilo, že ostatní jízdní režimy nepředstavují problém. A problém by neměl být ani se současnou nabídkou modelů, které nabízí Sport Chrono paket. Omezení prodejů by se tak nyní mělo týkat jen starších modelů 911, Boxster, Cayman, Cayenne a Panamera vyrobených mezi lety 2012 až 2016 a vybavených Sport Chrono paketem.

Není však jisté, jestli se problém týká všech modelů, respektive všech výrobních sérií. Podle tiskového mluvčího nebyl problém zaznamenán u každé modelové řady. Porsche tak čeká testování všech derivátů a pro jistotu zaujalo opatrný přístup.

Zákazníky však uklidňuje, že všechny vozy zůstávají naprosto bezpečné a plně použitelné k jízdě. Partneři značky budou navíc i nadále pokračovat ve výkupu. Pozastaven by tak měl být pouze další prodej. A to pouze do chvíle, než bude problém odstraněn přehráním softwaru.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme