Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Předválečná Jawa 250 Special stojí 400 tisíc. Má i autentické doklady!

Lukáš Volšický
Diskuze (2)

V Česku se prodává originální Jawa 250 Special z roku 1936, která dodnes má autentické originální doklady. Zaplatili byste za ni skoro půl milionu korun?

Motocykly Jawa sehrály významnou roli při motorizaci Československa a jejich kult přežívá až do současnosti. Dokonce i dnes můžete na vesnicích potkat nadšené mladíky prohánějící se v oblaku dvoutaktních spalin a vidět jejich otce a dědy, jak vzpomínají na časy, kdy i oni chtěli okouzlit každou sukni. I díky tomu jsou legendární československé motorky dodnes vyhledávané sběrateli a jejich potenciální i reálné hodnoty v posledních letech výrazně vzrostli.

Opusťte mi ten sentiment, ale jsou to myšlenky probouzející se při vzpomínce na nejstaršího československého výrobce motocyklů. Během našeho nejnovějšího lovu senzací v českých inzercích jsme narazili na originální historickou Jawu z předválečných let, která se na československých silnicích proháněla už v letech před druhou světovou válkou. A nepochybně je unikátním sběratelským artiklem.

V libereckém kraji je na prodej historická charakteristicky tmavě červená Jawa 250 Special z roku 1936, k níž se dodnes zachovaly i autentické dokumenty – typové osvědčení motorového vozidla a osvědčení o způsobilosti typu k jízdě. Byly vystaveny v roce výroby motocyklu a soukromý prodejce k tomu dodává, že motocyklu dokonce sedí výrobní číslo 79250 s motorem, převodovkou i původními doklady. Je to ojedinělá investiční příležitost.

Video se připravuje ...

Jawa 250 Special se začala vyrábět už v roce 1934 a po druhé světové válce bylo dokončeno několik motocyklů ze zbývajících dílů. Celkově se vyrobilo přibližně 14 tisíc motocyklů, jejichž konstrukce vycházela ze slabší Jawy 175 Special. Všechny byly vybaveny dvoudobým vzduchem chlazeným jednoválcem o 248 cm³ a maximálním výkonem 6,6 kW (9 koní). Nejvyšší rychlost byla až 90 kilometrů v hodině.

A jeden z těchto motocyklů si právě můžete koupit. Je v zachovalém stavu a prodejce uvádí, že před pěti lety byl pojízdný. Od té doby byl pravděpodobně odstaven, protože se v inzerátu objevuje informace, že jej prodávající teď nezkoušel. A jakou částku žádá? Originální Jawu 250 Special s originálními předválečnými doklady si můžete odvézt za 400 tisíc korun. Není to málo, ale rozhodně to je zajímavá investice.

Lukáš Volšický
Diskuze (2)

Doporučujeme

8. 1. 2024 20:51
Rok výroby
Dobrý den, dle seznamu výrobních čísel volně dostupných na webu je v.č. 79250 z roku 1939, nikoli 1936. Naopak stroj nemá ruční řazení v kulise na nádrži jako mají spíše novější motocykly tohoto typu.
8. 1. 2024 20:42
Rok výroby
Dobrý den, dle seznamů výrobních čísel, které se nacházejí volně na webech je v.č. 79250 z roku 1939 nikoli 1936. Naopak nemá řazení v kulise na nádrži, to zase odpovidá spíše starším verzím.