Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Premiéra Mazdy MX-30 s rotačním motorem se blíží, dočkáme se již v pátek

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Návrat rotačního Wankelova motoru do vozů Mazda byl dlouho očekávanou událostí, která se konečně blíží. Bohužel ale jen v kombinaci s elektromotorem.

Automobilka Mazda oznámila, že 13. ledna konečně oficiálně představí svůj čistě elektrický model MX-30, doplněný o tzv. prodlužovač dojezdu v podobě rotačního Wankelova motoru. Premiéra vozu je naplánována na autosalon v Bruselu, kde kromě jiného proběhne i vyhlášení ankety Car of The Year.

Technické detaily k motoru zatím nemáme k dispozici, zástupci automobilky však již v minulosti naznačili, že rotační motor poběží za konstantních otáček a bude fungovat jako generátor elektrické energie pro baterie, které napájí elektromotor.

Video se připravuje ...

Wankelův rotační motor, který se proslavil především ve sportovně laděných vozech Mazda, by pro toto využití měl být ideální díky svým kompaktním rozměrům a kultivovanému chodu. Přesto je jisté, že se přidání spalovacího motoru, nádrže a další komponent projeví na hmotnosti vozu.

Instalace tzv. prodlužovače dojezdu je však něčím, co elektrické Mazdě MX-30 zoufale chybělo. Vůz je z ekologických důvodů, které automobilka v minulosti vysvětlila, osazen baterií s kapacitou pouze 35,5 kW, která slibuje dojezd maximálně 200 kilometrů (dle WLTP). To ale v dnešní době není zrovna oslnivý parametr. Stejně jako nabíjení při výkonu jen 50 kW.

Video se připravuje ...
Zatím také nevíme, zda se instalace spalovacího motoru podepíše na zvýšení výkonu elektromotoru, který roztáčí kola. Pro připomínku zopakujme, že nyní je Mazda MX-30 osazena jedním elektromotorem, který na přední kola posílá 107 kW a 265 Nm. Na stovku tak vůz zrychluje za 9,7 sekundy a maximální rychlost je 140 km/h.

Čistě elektrická Mazda MX-30 tak dosud byla vhodným společníkem především pro městské a příměstské cesty, po osazení rotačním motorem by však mohla nabídnout podstatně větší potenciál. S příchodem vozu na evropské trhy se počítá v průběhu jara letošního roku.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme