Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodrive představuje ekologický závodní benzín ECOpower, emise má nižší o 80 %

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Ekologicky šetrný benzín ECOpower, který má emise nižší až o 80 procent, by měl být použit na nadcházejících motoristických událostech.

Britská společnost Prodrive je známá především svými závodními speciály, ostatně nedávno představila vylepšený dakarský speciál Hunter T1+, nyní se však pochlubila zcela novým produktem – udržitelným závodním benzínem s označením Prodrive ECOpower.

Nové palivo mělo být vyvíjeno uplynulých osm měsíců a to ve spolupráci se společností Advanced Fuels, dodavatelem paliv sídlícím v Essexu. Hlavní komponenty paliva přitom pochází z druhé generace biopaliv, vyráběných ze zemědělského odpadu, a e-paliv vytvářených z CO2 zachyceného v atmosféře. Ve srovnání s klasickým benzínem by pak ECOpower měl mít až o 80 % nižší emise.

Společnost Prodrive pak uvádí, že by nové palivo mělo fungovat jako přímá náhrada bezolovnatého benzínu prakticky v jakémkoliv automobilu. Ostatně palivo bylo testováno i v novém závodním speciálu Hunter T1+ a to bez jakýchkoliv modifikací. Společnost navíc naznačila, že se chystá otestovat téměř identické palivo také v silničních vozech, kde chce technologii dále ověřovat.

Palivo by mělo být využito během závodů World Cup Cross Country Rallies, které se pojedou později v tomto roce. Během pětidenní akce přitom vozy ujedou okolo 745 mil (téměř 1.200 km), což bude zajímavá prověrka a příprava na Rallye Dakar.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

19. 10. 2021 03:45
Re: Cena?
Jako že mi budeme mít energie drahé ale producent tohoto paliva nějaké jiné, levné?
Avatar - pradeda777
17. 10. 2021 10:57
Re: Cena?
To jo, ale s rychlostí, jakou se zdražuje elektřina, tam jakási konkurenceschopnost asi brzy bude....
Avatar - KANKUNEN
17. 10. 2021 09:54
Re: Cena?
Cena bude hodně vysoká, protože to spolkne hodně energie při výrobě.
16. 10. 2021 19:02
Cena?
To je asi nejzajímavější