Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prohlédněte si drsné i stylové terénní stroje pro Easter Jeep Safari 2018 v obrovské galerii

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Jeep prostřednictvím rozsáhlé fotogalerie detailně představuje své letošní koncepty pro Easter Jeep Safari. Krátká videa pak mimo jiné nabízí i pohled na jejich schopnosti v terénu.

52. ročník akce Moab Easter Jeep Safari pořádané v Moab v Utahu se letos uskutečnil v termínu od 24. března do 1. dubna. Jeep a Mopar na této akci během šestnácti let spolupráce představili již přes šedesát koncepčních vozidel pro jízdu v terénu. Letošní ročník nabídl sedm plně funkčních konceptů, vycházejících ze sériových vozů.

Hlavní pozornost se letos celkem logicky soustředila na novou generaci modelu Wrangler, pro níž má Mopar již nyní k dispozici více než dvě stovky nových komponentů, nabízejících široké možnosti individualizace.

Jeep 4SPEED představuje pro jízdu v terénu maximálně odlehčený Wrangler nové generace s interním označením JL. Karoserie bez nárazníků, dveří a střechy se sníženým čelním sklem nese poměrně subtilní ochranný rám a k nižší hmotnosti vozidla mají přispívat i blatníky a kapota motoru z uhlíkových vláken.

Pod upravenou karoserií se ukrývá nový přeplňovaný čtyřválec o objemu 2,0 l ve spojení s osmistupňovou automatickou převodovkou a nápravy Dana 44 s uzávěrkami diferenciálů, které nesou 18palcová kola s 35palcovými pneumatikami BFGoodrich Mud-Terrain.

Jeep Sandstorm se svým zářivě oranžovým lakem karoserie je inspirován speciály pro závody v poušti a tomu odpovídají úpravy provedené na vzhledu i technice výchozího modelu Wrangler. Karoserie byla odlehčena a původní nárazníky nahradily trubkové konstrukce.

Pod kapotou z uhlíkových vláken je usazen vidlicový osmiválec o objemu 6,4 litru, který spolupracuje se šestistupňovou automatickou převodovkou. Podvozek je osazen nápravami Dynatrac 60 a Jeep uvádí, že zdvih tlumičů přední nápravy je 355 mm, zatímco u zadních tlumičů je to až 457 mm. Na 17palcových kolech jsou obuty 39,5palcové pneumatiky BF Goodrich Krawler.

Jeep B-Ute je jedním ze dvou letošních konceptů, jejichž základem není nový Wrangler. V případě tohoto vozidla se jedná o model Renegade s motorem Tigershark o objemu 2,4 l a devítistupňovou automatickou převodovkou, který demonstruje možnosti úprav za využití komponentů z nabídky Jeep Performance Parts.

Kompaktní SUV má upravenou příď s novou kapotou motoru, podvozek byl osazen paketem zvyšujícím světlou výšku o 38 mm, k nimž mají dalších 30 mm přidávat 17palcová kola s BF Goodrich T/A Baja Champion. Vzhled malého dobrodruha má podtrhovat masivní nosič usazený na střeše.

Jeep Wagoneer Roadtrip je druhý letošní koncept, který nevychází z nové generace modelu Wrangler. V případě tohoto vozu se jeho tvůrci vrátili do minulosti a za základ použili model Wagoneer z roku 1965, ale s 5,7litrovým osmiválcem a čtyřstupňovou automatickou převodovkou.

Na první pohled působí tento koncept dojmem téměř sériového vozu, ale jeho rozvor byl prodloužen o 127 mm a tomu byla následně přizpůsobena i karoserie, kterou zdobí rozšířené blatníky. Rám vozu byl vyztužen a osazen nápravami Dana 44 v kombinaci se 17palcovými koly a 33palcovými pneumatikami BF Goodrich Mud-Terrain.

Nacho Jeep má být pojízdným katalogem doplňků z nabídky Jeep Performance Parts pro novou generaci modelu Wrangler. Základem tohoto konceptu se stal dvoudveřový Jeep Wrangler Rubicon s přeplňovaným dvoulitrovým čtyřválcem.

Příď tohoto konceptu zdobí nový nárazník s integrovaným navijákem a hrazdou na níž jsou usazena přídavná LED světla. Pozornost pak rozhodně přitahují trubkové konstrukce namísto klasických dveří nebo sada zvyšující světlou výšku o 51 mm a 17palcová kola s 37palcovými pneumatikami.

Jeep Jeepster svým jménem i kombinací červeného laku karoserie s bílými linkami a střechou odkazuje na model Jeepster z roku 1966, ale jedná se samozřejmě o letošní Wrangler Rubicon s řadou úprav a doplňků, jejichž cílem je zlepšení jeho schopností při jízdě v náročném terénu.

Koncept vedle kombinace barev na jeho exteriéru zaujme novým předním nárazníkem s navijákem, přídavnými led světly a především 17palcovými koly s 37palcovými pneumatikami, za nimiž se ukrývá paket zvyšující vůz o 51 mm.

Jeep J-Wagon je posledním z letošních konceptů pro Moab Easter Jeep a má demonstrovat, že nový čtyřdveřový Wrangler Sahara lze za využití komponentů z nabídky značky Mopar upravit i do poměrně decentní podoby.

Exteriér tohoto terénního vozu zdobí přídavná LED světla, sání vyvedené podél levého A sloupku až ke střeše, na níž je usazen nenápadný nosič a 17palcová kola s 35palcovými pneumatikami.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)