Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prototyp DevBot pro roborace: Bezpilotní závody zase o něco blíž (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Vývoj vozu pro novou sérii Roborace, v níž budou závodit auta bez řidičů, zdárně pokračuje. Prototyp DevBot předvede své schopnosti na závodním okruhu Donington Park.

První informace o přípravách série Roborace byly zveřejněny již na podzim loňského roku a letos na jaře jsme se mohli se seznámit se vzhledem bezpilotního závodního vozu, za nímž stojí designér Daniel Simon.

Nyní se představuje DevBot. Ten na první pohled vypadá jako speciál pro Le Mans, který jeho tým vyslal na okruh bez povrchových panelů karoserie, ale ve skutečnosti se jedná o prototyp, který má po technické stránce velmi blízko ke strojům připravované série Roborace.

DevBot s nimi sdílí pohonný systém, senzory, výpočetních systémy i komunikačních technologie. Hlavním rozdílem je tedy poněkud neučesaný zevnějšek a kabina řidiče.

Kokpit je zde, aby vývojový tým mohl plně využít schopnosti umělé inteligence vozu a pomohl jí se zvládnutím jízdy po závodním okruhu. Při testech tak může vůz nejprve ovládat pilot a následně může být vůz vyslán na okruh sám, aby předvedl, co se naučil a dále se zdokonaloval.

Prototyp již absolvoval první jízdní testy, které nebyly přístupné veřejnosti, na letištích a okruhu Silverstone. První veřejné vystoupení se má uskutečnit 24. srpna na závodním okruhu Donington Park.

První závody série Roborace se mají uskutečnit ještě v letošním roce a mají na městských okruzích prakticky po celém světě doplňovat seriál Formula E, který startuje 9. října v Hong Kongu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Barry Lyndon
24. 8. 2016 17:17
konečně bude mít robot komu fandit
dnešní závody neautonomních strojů ovládaných poloopičími člověky jsou leda komické a směšné