Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Roborace: Chystá se světový šampionát bezpilotních aut

Michal Fokt
Diskuze (10)
V rámci elektrické Formula E se pojede od příštího roku také série Roborace, v níž si to budou na závodních okruzích rozdávat závodní speciály bez řidiče.

Když jsem koncem října v článku o Motobotu Yamahy psal, že za pár let možná budeme chodit na závody aut a motocyklů bez řidiče, ještě jsem netušil, že budoucnost je tak blízko. Autonomní auta totiž vyjedou na závodní okruhy už v roce 2016!

V rámci šampionátu elektrických monopostů FIA Formula E Championship se totiž už v příští sezoně pojede vůbec první závodní série bezpilotních vozů. Bude se jmenovat Roborace a bude se v ní účastnit deset týmů, každý se dvěma autonomními vozy. Auta budou mít stejný design a techniku, jednotlivé týmy ale budou moci ladit software bezpilotních systémů. Na designu vozů se pracuje, měly by mít minimalistické uzavřené kokpity a vzhled karoserie podobný prototypům pro Le Mans.

Sezona 2016-2017 by měla začít v říjnu příštího roku a bezpilotní závoďáky by měl mimo jiné vidět Londýn, Paříž, Berlín nebo Moskva. Bližší informace o autech budou k dispozici zkraje roku 2016.

Michal Fokt
Diskuze (10)
Avatar - S8
30. 11. 2015 22:16
Bernie ma problem
Myslím, že by mohlo lehce stát, že to nakonec bude mnohem zábavnější než současná F1, což zase není tak těžké...

Jediné, co mi vadí, je ta trapnost, že se všichni bojí, aby někdo nebyl rychlejší nebo lepší a tak všichni dostanou stejná auta. Už by se všichni mohli probrat, tohle sice požene vývoj software dopředu, ale co se týká techniky, bude to ubíjet dobré nápady. Nějak se mi poslední roky zdá, že kapitalistický svět se snaží aby si byli všichni rovni mnohem víc, než bývalý soudruzi, a to je smutné.
Avatar - CHerokee
30. 11. 2015 18:22
Re: Novinka?
Lidmi.... myslíš ovládání nedokonalých strojů, protože je vyrobili nedokonalí lidé.
Avatar - Barry Lyndon
30. 11. 2015 17:23
Re: konečně šampionát podle mého gusta...
jednoznačně :yes:
Avatar - Barry Lyndon
30. 11. 2015 17:23
Re: Novinka?
jaké ovládání? Ovládání nedokonalými člověky není vůbec potřeba.
Avatar - Barry Lyndon
30. 11. 2015 17:22
Re: A na tribunach budou fandit
a proč ne?