Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rady před koupí Fordu Focus RS: Je to zvíře zahnané do klece!

Tomáš Dusil
Diskuze (3)

Na někdejší Escort RS Cosworth navázal v roce 2002 Focus RS. S charakteristicky modrým lakem a výrazným bodykitem se ihned po svém uvedení stal předmětem vášně a chtíče mnoha nadšenců do aut. A to mu zůstalo dodnes.

Výchozím bodem vývoje a stavby Focusu RS se stal základní sportovní model ST170. Focus RS šel ovšem mnohem dále, takže rozdíl zdaleka nespočívá pouze v přeplňovaném motoru. Za prvním Focusem RS stál závodní tým Ford TeamRS Group. Jiné prameny ale uvádějí oddělení pro zvláštní produkty SVE (Special Vehicle Engineering). V každém případě se na vývoji vozu podílela také známá firma Tickford Engineering. Úpravy byly tak rozsáhlé, že lze mluvit skoro o samostatném modelu.

Dnes, po 18 letech od ukončení produkce, to však přináší majitelům tohohle exota nemalé problémy a vyžaduje jistou dávku shovívavosti, nemluvě o nadšení. Své o tom ví Patrik Valut, nadšenec a vlastník už druhého Focusu RS Mk1. A také aktivní člen britské komunity majitelů tohoto stroje Imperial Blue RS Owners, pojmenovaného podle jediného laku karoserie imperial blue. A dále coby člen obdobného, byť přirozeně mnohem menšího česko-slovenského sdružení Ford Focus RS Mk1 Owners CZ+SK, který má v současnosti 42 aktivních členů – majitelů původního RS.

Zmíněná modrá barva byla skutečně jedinou. Šlo o speciální odstín. „Kód této barvy je Q3 a je zajímavé, že ve skutečnosti existovala údajně ve dvou odstínech. Ten pro auta prodaná v Japonsku a pro zbytek,“ říká na úvod k RS Patrik Valut.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Tomáš Dusil
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - KANKUNEN
9. 1. 2024 15:07
Re: Pochvala autorovi
:yes:
9. 1. 2024 14:29
Re: Pochvala autorovi
Ano, souhlasím. Tak by tady, podle mě, měly vypadat články.

Pan Dusil zde i dříve občas psal, většinou o technice a vždycky celkem ok.
Avatar - wakantanka
9. 1. 2024 13:11
Pochvala autorovi
dobrý článok a aj dobre napísaný. Keď sa chce tak sa dá.