Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rakousko chce, aby Brusel přezkoumal mýtné v Německu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (36)
Mýtného pro osobní auta na německých dálnicích je možná v rozporu s předpisy. Rakousko žádá přezkoumání systému schváleného Spolkovou radou.

Rakousko se obrátilo na eurokomisařku pro dopravu Violetu Bulcovou, aby přezkoumala, zda mýtné, které v příštím roce začnou platit všichni majitelé osobních aut na dálnicích v Německu, není v rozporu s unijními předpisy. Odvolává se při tom na odborný posudek, z něhož vyplývá, že jde o diskriminaci cizinců.

Evropská komise potvrdila, že se na ni rakouský ministr dopravy Alois Stöger s takovým podnětem obrátil, nechtěla se ale k němu zatím vyjádřit. Rakousko do Bruselu poslalo posudek univerzity v Innsbrucku, v němž se píše, že "současné zavedení mýtného, které v zásadě diskriminací není, a snížení daně z vlastnictví vozidla pro auta zaregistrovaná v Německu představuje nepřímou diskriminaci na základě státní příslušnosti".

Minulý pátek zavedení mýtného na německých dálnicích pro osobní automobily schválila i parlamentní komora německých zemí Spolková rada. Výše poplatku bude záviset na ekologické náročnosti provozu auta. Rozpětí ročního poplatku by mělo být 22 až 130 eur (asi 604 až 3567 korun). Zákon chce přezkoumat Brusel, protože právo EU zakazuje diskriminaci cizinců, připomíná DPA.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (36)
19. 5. 2015 12:23
Re: Konecne
To víš, skuhrání (nejlíp v rodné vesnici v rodné hospodě) je tak módní. Nechápu, co furt lidi proti tomuto zřízení mají. A jak by si představovali něco lepšího?
15. 5. 2015 14:14
Re: Úsměvný
Tak já nevím, ale ať to čtu, jak to čtu, žádné vyvrácení diskriminace v té větě nevidím:

1. zavedení mýtného samo o sobě podle Rakouska v zásadě diskriminační není
2. ovšem současné snížení daně z vlastnictví vozidla už prý ano, protože Němec teď prý najednou zaplatí méně než dosud, zatímco cizinec více než dosud

Já v tom tedy přesto diskriminaci nevidím. Rozhodnutí o zavedení poplatků za použití dálnic je věc, o které rozhoduje každá země suverénně. To rozhodnutí udělala většina zemí v Evropě a nikdo jim do toho nekecal. Však přeci nikdo nikoho nenutí, aby přes SRN jezdil a platil tam poplatky. No, a jaká bude daňová zátěž občanů, o tom zase přece rozhoduje suverénně každá země.
15. 5. 2015 14:09
Re: Pravda
A není ten rozdíl v kvalitě potravin dán spíš tím, že České potravinářské předpisy umožňují vyrábět a prodává kvalitativně horší potraviny než předpisy v zahraničí? A nemůže to taky souviset s tím, že český zákazník "to" koupí, aniž by nad tím přemýšlel a pak si jen doma nadává? Jestli nejsme spokojeni s kvalitou potravin u nás, v naší zemi, je zejména na nás něco s tím dělat. Tlačit na změnu - jak naše zástupce v parlamentu, tak výrobce těch potravin. Ty firmy, které se řídí platnými předpisy za to až tolik nemůžou - ač nechci popírat, že ty firmy se jistě snaží lobbovat za udržení stávajících předpisů, aby nadále mohly vyrábět levněji.
No ale to jsme trochu utekli od tématu, což? :-)
15. 5. 2015 13:59
Re: Konecne
Tak mám pocit, že to konečně někdo správně pochopil.

Nikde se totiž nepíše, že Němec bude za mýtné platit méně než cizinec. Prostě se zavede mýtné a všichni budou platit stejně - jak domorodci, tak ti přespolní (přeshraniční).

Ale aby se zátěž obyvatelstva SRN související s daněmi a poplatky za provozování aut nezvýšila, sníží se Němcům silniční daň.

Kde je v tom diskriminace???

14. 5. 2015 10:17
Re: Konecne
Pargi, Bully - dík. Někdy člověka až přepadne skepse, když neustále čte ty výlevy haterů EU. Občas je fajn, když zareaguje někdo z oné mlčící, +/- spokojené většiny.

Tyhle mudrce bych nejraději vrátil do let 70.-80. , ať si v reálu užijí jak se žilo pod laskavým dohledem vojsk Varšavské smlouvy. A moc rád bych ty hrdiny viděl, jak v té době tento pakt kritizují jako dnes kritizují EU, frajery.

Jsem Evropan a jsem na to hrdý. Běžně se mi stává, že se ráno probudím v Praze a večer, po několika hodinách zábavné jízdy po kvalitních silnicích a dálnicích, usínám v Paříži. V Bruselu. Ve Vídni. V Berlíně. Práce, normálka. Většna mých projektů je realizována v zahraničí ale daně odvádím zde, v ČR, doma. A ačkoli mám vůči naší zemi mnohé výhrady, je to prostě domov. Jsem Evropan, jsem Čech. Jsem na to hrdý.

Hateři celého světa, polibte mi pr...l.

Ps.: 70, opakuji, 70 let nebyla na území EU válka. A zejména v dnešní době jsem neskutečně vděčný, že jsme členy NATO. Toho NATO, o kterém bych tady klidně mohl napsat že je - třeba - blbé. A nic se mi nestane. Jen bych byl blbečkem sám sobě...