Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Dakar 2015 očima špičkových českých fotografů

Michal Štěpanovský
Diskuze (3)
Sedmatřicátý ročník nejtěžší soutěže světa, Rallye Dakar, je minulostí. Závodníci, mechanici, členové doprovodů, novináři i fotografové se vrátili z cíle soutěže v Buenos Aires.

Oslovili jsme tři významné české fotografy, aby pro náš web vybrali své nejlepší záběry z dakarské rallye. Každý z nich pojal Rallye Dakar 2015 po svém a o to je výběr jejich snímků přitažlivější a pestřejší. Ale už dost bylo slov, podívejte se sami na úchvatné momenty objektivem špičkových fotoaparátů.

Petr Lusk (45 let, Písek)

Svou fotografickou kariéru začal před deseti lety na českých automobilových soutěžích (rallye). Odtud „přestoupil“ do mistrovství světa. V rámci tohoto působení pracoval také pro tovární tým Škoda Motorsport. Je držitelem několika prestižních fotografických ocenění. Letošní Dakar byl jeho šestý v pořadí a k tomu má na kontě tři účasti na Silk Way Rallye. „Je to pro mě obrovská výzva. Každý fotograf chce dosáhnout svého vrcholu a pro mě je Dakar absolutní maximum. A udělat fotky z této náročné soutěže je opravdu to nejvíc, co jde,“ říká Petr Lusk.


Martin Kozák (35 let, Praha)

Fotografický aparát vzal poprvé do ruky v roce 2004 a po dvou letech se začal věnovat výhradně sportovní reportážní fotografii. Spolupracuje například s Českou tiskovou kanceláří a Světem motorů. Je autorem publikace Velká kniha sportovní fotografie, což je svým způsobem příručka, jak zachytit reportážní fotografie. Každým rokem vydává nástěnné kalendáře s reportážními záběry ze světa sportu. Letos absolvoval svůj první ročník jihoamerického dobrodružství.


Martin Straka (47 let, Ostrava)

Fotoreportér a televizní komentátor automobilových závodů. V médiích začal pracovat v roce 1992. Nejprve působil v Ostravském večerníku, odkud odešel do ostravské redakce MF Dnes, pro niž pracoval jedenáct let. Další čtyři sezony fotil pro deník Sport. Od roku 2011 pracuje na volné noze a v televizi mimo jiné komentuje automobilové závody. Za své fotografie získal různá ocenění, například Zlaté oko pro nejlepší motoristickou fotografii v České republice 2007 či Zvláštní cenu Katovic ve Slezské novinářské fotografii 2011. Na Rallye Dakar fotil úplně poprvé.


Michal Štěpanovský
Diskuze (3)
1. 2. 2015 10:00
foto mimozemšťan na vlastnej planéte
[odkaz]
1. 2. 2015 09:59
foto: mimozemšťan na vlastnej planéte
[odkaz]