Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Dakar 2020 – Vaculík po testu: Dojet ve zdraví na cílovou rampu

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Jezdec Boris Vaculík s navigátorem Martinem Plechatým vstoupí do roku 2020 startem na 42. ročníku Rallye Dakar s číslem 343 v kategorii automobilů.

Posádka absolvovala ve čtvrtek test v saúdskoarabských pískách a následně prošel jejich vůz Ford F150 Raptor technickou přejímkou.

Dvojice Vaculík a Plechatý má za sebou společnou účast na Rallye Dakar 2018. Jednu dobu to vypadalo, že se spolu tentokrát nepojedou. „Na začátku roku to vypadalo, že se kvůli pracovním povinnostem nebudu moct Dakaru zúčastnit. Proto jsem se dohodl s Rudou Lhotským, který za mě zaskočil, za což mu velice děkuji. Nakonec se vše vyřešilo a já se mohu na Dakar vrátit společně s Borisem,“ vysvětlil Plechatý.

Maroko byl užitečný test

Generálkou pro nově složený tým 3RCZ.com byla říjnová Rally du Maroc 2019, na které se posádka Vaculík - Plechatý umístila na 23. místě,. Konečný výsledek ovlivnila především porucha hydrauliky ve 2. etapě, která znamenala velkou penalizaci za neprojetí kontrolních bodů.

Boris Vaculík: “Byl to náročný test před Dakarem, který prověřil techniku, několik nových členů týmu a samozřejmě i naší posádku. S Martinem to byl pro nás po roce a půl start ve velkém závodě. Drobné technické potíže nám ukázaly, na co se v přípravě zaměřit.“

Rally Dakar 2020 odstartuje 4. ledna v saúdskoarabské Džiddě. Do první etapy vyrazí účastníci o den později. Celkem je čeká 7856 kilometrů, z nichž se 5097 pojede v rámci rychlostních zkoušek rozdělených do dvanácti etap. 42. ročník soutěže skončí 17. ledna v Al Qiddiyi. Povrch bude ze 75 procent tvořit písek a obzvláště ve druhé polovině závodu čeká na soutěžící několik těžkých etap v poušti Rub’ al Khali s nekonečnými písečnými dunami.

Boris Vaculík: “Všechno zatím nasvědčuje, že to bude hodně těžký závod a naším cílem je načerpat co nejvíce zkušeností s novou lokalitou a hlavně dojet ve zdraví na cílovou rampu.“

Co přinese barevný itinerář?

Na závodníky čeká ve srovnání s předchozími ročníky i několik dalších změn. Nově jsou body a symboly v roadbooku (itinerář) vyvedeny v barvě, čímž chce pořadatel minimalizovat dobu na přípravu na další etapu a pro některé etapy budou roadbooky distribuovány posádkám až několik minut před samotným startem.

Martin Plechatý: “Obě novinky jsme měli možnost si vyzkoušet na marocké soutěži. Barevný roadbook sice zkrátí přípravu, ale je méně přehledný. Také ztrácí kouzlo, kdy si každý navigátor nacházel několik let svůj systém a zdokonaloval si ho. Rozdávání itinerářů před etapou vítám, bude to pro všechny stejné a velké týmy nebudou mít výhodu.”

Prověrka dopadla dobře

Aktuálně odevzdal tým svůj vůz do uzavřeného parkoviště a dva dny 3. a 4. ledna věnuje doladění posledních týmových detailů před startem. “Shakedown proběhl podle našich představ. Podmínky nebyly úplně jednoduché hlavně z důvodů nezvykle měkkého písku v dunách. Nebyly sice příliš vysoké, ale náročné na udržení koncentrace,” zhodnotil Vaculík svůj poslední jezdecký test před startem Dakaru.

Boris Vaculík

  • dvakrát mistrem Zóny střední Evropy (2009, 2014)
  • Mistr ČR (2015) a mistr Rakouska (2003)
  • Výsledky na Rallye Dakar: 2018 – odstoupil v 8. etapě

Martin Plechatý

  • dlouholetý jezdec na čtyřkolce
  • Výsledky na Rallye Dakar: 2010 – odstoupil v 5. etapě (čtyřkolka), 2011 – odstoupil v 6. etapě (čtyřkolka), 2016 – odstoupil v 6. etapě (spolujezdec Josefa Macháčka), 2018 – odstoupil v 8. etapě (spolujezdec Borise Vaculíka)
Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Doporučujeme

Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly