Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Šumava 2017: Kopecký drží žezlo

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Nekonečný příběh připomíná vláda Jana Kopeckého nad českou rallye. Obhájce titulu mistra republiky vyhrál Rallye Šumava Klatovy počtvrté a v mistrovství republiky triumfoval již po třinácté v řadě.

Druhý podnik letošního TrueCam mistrovství České republiky vyhrál Jan Kopecký způsobem start-cíl. Vedl od začátku až k závěrečnému vyhlášení a vyhrál deset ze čtrnácti rychlostních zkoušek soutěže.

Pětatřicetiletého továrního jezdce týmu Škoda Motorsport nepřibrzdila ani penalizace patnácti sekund, kterou inkasoval za špatné odbočení v tankovací zóně. „Počasí nebylo jednoznačné, a ačkoliv všude hrozil déšť, bylo místy i sucho. Volba pneumatik byla proto spíše kompromisem. Zkoušeli jsme nové michelinky, které se nám na mokrou osvědčily. Tam, kde to více klouzalo, bylo lepší zvolit opatrnější strategii bez zbytečného rizika. Průběh soutěže jsem však měl každopádně pod kontrolou,“ hodnotil Kopecký své šumavské vystoupení. Po dvou podnicích TrueCam mistrovství České republiky zůstává s přehledem na prvním místě průběžného pořadí.

Souboj o druhé místo vyhrál Václav Pech, který se od začátku rallye přetahoval s Janem Černým. Dnes však vyhrál tři rychlostní zkoušky a po dvanácté zkoušce (z celkových čtrnácti) získal rozhodující náskok na svého soupeře. „Vody na trati nebylo tolik, kolik jsme očekávali, takže žádná volba pneumatik nebyla ideální. Rychlostní zkoušky byly rychlé, ale nemuseli jsme jet hranu,“ říkal Václav Pech v servisní zóně. V pořadí šampionátu je druhý.

„Dnešek byl podle očekávání ukrutně náročný,“ začal líčit třetí v cíli Jan Černý sobotní část soutěže. „Neustále jsme laborovali s nastavením a zkoušeli nové gumy, což nebyla v proměnlivém počasí šťastná volba. Bohužel ani penalizace mi moc neposloužila,“ dodal Černý, který dostal penalizaci patnáct sekund za špatný příjezd k tankování. Stejný prohřešek dostal také vítězný Kopecký.

Začátek sobotního programu nevyšel Karlu Trněnému, který byl v RZ6 až jedenáctý a propadl se z pátého na sedmé místo. Pak ovšem „zatáhl“ a ve dvou erzetách po sobě skončil čtvrtý. Poslední tři erzety mu však nevyšly podle představ a propadl se až deváté místo v konečném pořadí „Šumavy“.

Skvělý výsledek se podařil polským bratrům Jaroslavovi a Marcinovi Szejovým, kteří skončili na Rallye Šumava Klatovy na čtvrtém místě. S vozem Škoda Fabia R5 předstihli Jan Dohnala (Ford Focus WRC), kterému se příliš nedařilo. „Hned na první sobotní zkoušce se mi nepovedlo dobrzdit odbočku a chvíli potom jsem honil auto po louce. Chtěl jsem se zklidnit, ale nějak mi to nešlo. Na hladkém mokrém asfaltu se mi nedařilo správně odhadovat brzdné body, prostě to nebylo ono,“ byl Dohnal kritický ke svému výkonu.

Na šestém místě dokončil šumavskou soutěž Jaromír Tarabus, jenž o tři příčky vylepšil výsledek z Valašské rallye a ukázal, že i z „historickou“ Fabií S2000 se dá předvádět velký sport. Svůj výkon zlínský jezdec podtrhl nejrychlejším časem na poslední zkoušce soutěže.

Nadšený ze svého vystoupení nebyl v cíli osmý Vojtěch Štajf. „Nebyla to povedená jízda, jakou bych si ideálně představoval. Na druhou stranu bylo to lepší než loni na Šumavě. Jezdecky mi však bylo určitě lépe než před měsícem na Valašské rallye,“ řekl v cíli Štajf.

Mezi dvoukolkami slavil vítězství Rakušan Simon Wagner (Peugeot 208 R2), který dokázal za svými zády udržet finišujícího Filipa Mareše (Peugeot 208 R2). Tomu k vítězství v kategorii 2WD (vozy s jednou poháněnou nápravou) chybělo pět sekund. Ještě o polovinu menší objem času pak dělil Mareše od třetího Reného Dohnala. Čtvrtý dokončil rallye Andrej Barčák, jenž s Opelem Adam R2 narušil nadvládu peugeotů. Hned za ním dojel na pátém místě Tomáš Pospíšilík. Svého času nejmladší mistr republiky v autokrosu v královské třídě Superbuggy „sedlal“ rovněž vůz Peugeot 208 R2.

Český šampionát bude pokračovat třetím dílem 19. a 20. května, kdy se pojede Rallye Český Krumlov.

Konečné pořadí Rally Šumava Klatovy 2017: 1. Kopecký, Dresler (Škoda Fabia R5) 1:19:49,5; 2. Pech, Uhel (Ford Fiesta R5) +47,1; 3. Černý, Černohorský (Škoda Fabia R5) +1:12,5; 4. Jaroslav a Marcin Szejové (Pol./Ford Fiesta R5) +2:06,7; 5. Dohnal, Ernst (Ford Foduc WRC 06) +2:38,0; 6. Tarabus, Machů (Škoda Fabia S2000) +3:00,2; 7. Vlček, Žáková (Ford Fiesta R5) +3:05,9; 8. Štajf, Rajnoha (Škoda Fabia R5) +4:12,2; 9. Trněný, Pritzl (Škoda Fabia WRC) +5:03,9; 10. Kopáček, Rendlová (Subaru Impreza STi) +5:29,5; 11. Trojan, Chlup (Škoda Fabia R5) +5:57,1; 12. Březík, Omelka (Mitsubishi Lancer Evo IX) +6:58,5; 13. Hrobský, Štěpán (Mitsubishi Lancer Evo IX) +8:25,0; 14. Šikl, Vilímek (Mitsubsihi Lancer Evo IX) +8:57,7; °15. Wagner, Winter (Rak./Peugeot 208 R2) +9:53,1.

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)