Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Range Rover Sport SVR: Silné SUV dostane 550 koní (+video)

David Bureš
Diskuze (7)
Vysokovýkonné SUV z dílny Land Roveru se nakonec nejmenuje RS, ale SVR. Na trh dorazí v příštím roce.

Automobilka Jaguar Land Rover již před zahájením letošního ročníku Festivalu rychlosti v Goodwoodu, že na této akci představí první auto své nové divize Special Operations. Tím se nakonec stal prototyp Range Rover Sport SVR.

Land Rover počítá s tím, že prototyp se dostane do sériové výroby. Prodej auta bude zahájen v roce 2015. Range Rover Sport SVR se má stát nejrychlejším a nejsilnějším modelem v historii značky.

Automobilka zatím neodhalila techniku rychlého SUV pod kapotou, prozradila však, že výsledný automobil nabídne výkon 405 kW (550 koní). Zahraniční média spekulují, že v útrobách provedení SVR bude pracovat kompresorem přeplňovaný pětilitrový osmiválec.

Range Rover Sport SVR bude vyráběn po boku běžných verzí tohoto modelu. Land Rover nehovoří o omezení nabídky tohoto auta, SVR bude běžně dostupně u oficiálních zástupců značky.

Nová divize Special Operations má čtyři úkoly. Zaměří se na vývoj speciálních modelů (sportovních i luxusních), návrh personalizovaných aut, na restaurování starých vozů a zboží se znaky Jaguaru a Land Roveru.

V Goodwoodu letos rovněž debutovala sériová verze loňského konceptu Project 7. Zatímco tvary konceptu ještě navrhlo designérské centrum Jaguaru, o výrobu modelu F-Type Project 7 se již postará divize Special Operations. Podle plánů automobilky vznikne jen 250 exemplářů tohoto speciálu.

Co se týče budoucích modelů divize Special Operations, určitě se nespleteme, když budeme tvrdit, že vznikne výkonná verze chystaného sedanu XE. Takový automobil by totiž zacílil na vozy typu BMW M3 a Mercedes-Benz C 63 AMG. Speciální variantu by si jistě zasloužil i takový Range Rover Evoque.

David Bureš
Diskuze (7)
4. 7. 2014 19:12
Minule som cakal pri pokladni ...
... 20 minut na pajaca, pokial nasiel drobne na ucet za 3 litre PHM.
4. 7. 2014 19:06
Re: Nechápu..
Pytam sa sedlaka, ze kolko to zozerie? Odpobed: Tupy pohlad
P.S. 1 Stale sa hovori, ze kto ma na taketo afto, tak ten neriesi PHM,
P.S 2. Pytam sa chlapika, ze preco nesvieti? Odpoved: Kto by stale menil ziarovky!?
4. 7. 2014 18:57
Mafia-car pre blbeckov ...
Stale nechapem, preco nedaju v nazve poctu p. Livingtone ;-)
3. 7. 2014 12:41
Re: Nechápu..
...ano nechápeš, zkus projet a pochopíš. Nejde o sportovní náčiní na prohazování se okreskama 3.třídy, i když to vzhledem k rpzměrům zvládne taky. Je to vysokovýkonnej cestovní cruiser, u kterýho se nemusíš bát, že tě nechá ve štychu když potřebuješ výkon, nebo když po rovince přichází zatáčka.
3. 7. 2014 12:31
Nechápu..
V tomto videu mě zaujala věta:
" Could a Range Rover behave like a performance car?"

Proboha proč by se tak měl Range Rover chovat? Rozumím - možná to má monstrózní zrychlení, ale pořád je to stodola na kolech - sportovní auto tohle auto nikdy nebude, i kdyby mělo zrychlení z 0 na 160 za 8 vteřin. Blíž ke sportovnímu autu už má Mercedes E63/CLS63 AMG nebo M5, což jsou z mého hlediska taky těžké váhy.

Upřímně nechápu, na koho Land Rover s tímto "anikočkaanipes" vozem cílí - kdo si jej bude moci dovolit, si jistě bude moci dovolit Range Rover/Ranger Rover Sport v nějakém rozumném provedení (což je proti tomuhle i standartní V8 supercharged, protože se z něj nesnažili udělat sportovní auto) a k tomu ještě jiné skutečně sportovní auto, které svými jízdními vlastnostmi (i "vyvoněnou distribucí výkonu v zatáčkách" viz výše >:D ) tuhle obludnost předčí..