Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Red Bull poodhaluje techniku hyperauta RB17. Má mít atmosférický desetiválec!

Marek Bednář
Diskuze (0)

Hypersport Red Bull RB17 bude mít V10 o stratosférickém výkonu i maximálních otáčkách, ovšem nebude smět na silnice.

Kdykoliv se dnes svět dozví o tom, že nějaká firma chystá stavbu nového sporťáku, je téměř jisté, že půjde o elektromobil. Gigant na poli energetických nápojů – a sponzorství čehokoliv, v čem je aspoň špetka adrenalinu - Red Bull však svůj hypersport osadí vidlicovým desetiválcem.

O voze samotném jsme se dozvěděli už v roce 2022, nyní firma přichází s novinkami na poli techniky. Původně měl vůz mít přeplňovanou V8, místo ní však dostane V10 bez turbodmychadel. Místo nich motor nabídne až 15 tisíc otáček za minutu a výkon 1000 koní, tedy 735 kW.

Video se připravuje ...

K němu tu navíc má být dvousetkoňový elektromotor, RB17 tedy bude hybridem. A podle Adriana Neweyho, vývojáře monopostů F1, který na RB17 pracuje, je cílem dostat se na pohotovostní hmotnost 900 kg. Vůz navíc nebude jen pro řidiče, nýbrž bude mít i sedačku spolujezdce; o to víc je hmotnost hluboko pod tunu působivá.

Red Bull o svém stroji hovoří jako jednom z aut s nejlepší aerodynamikou v historii a se schopností zajíždět na závodních okruzích časy blízké formulím 1. Z toho je nasnadě, že právě nikde jinde než na okruzích se majitelé s RB17 nesvezou, přinejmenším tak, jak vyjede z fabriky.

Pro takové výkony je samozřejmě třeba přítlaku, a ten bude masivní. V rychlosti 193 km/h má generovat přítlak shodný s hmotností vozu, ve 241 km/h vytvoří maximálních 1.700 kg. Na tuto hodnotu je přítlak omezený cíleně; proč, se snad dozvíme při představení vozu.

To je v plánu už na letošní léto, ovšem pouze ve formě modelu. Během letoška bude Red Bull testovat komponenty zvlášť, v příštím roce má začít testování celého auta na okruzích a zákazníci mají dostat své vozy v roce 2026. Vznikne jich celkem 50, každý v ceně 5 milionů liber (145,9 milionu korun) bez daní.

Marek Bednář
Diskuze (0)

Doporučujeme