Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault a Daimler: Spolupráce na luxusním top-modelu

David Bureš
Diskuze (21)
Nástupce Renaultu Latitude použije některé prvky z dílny koncernu Daimler.

Carlos Ghosn, generální ředitel Renaultu, potvrdil, že tato francouzská automobilka bude spolupracovat s automobilkou Mercedes-Benz na vývoji luxusního modelu. Vozy značky Renault v tomto segmentu nebyly v posledních letech příliš úspěšné, automobilka se tak při tvorbě nového auta bude chtít vyvarovat svých předchozích chyb.

Vedení Renaultu o možné spolupráci s Mercedesem na vývoji luxusního vozu hovořilo už na loňském autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem. Dosud však francouzská automobilka neřekla, jaké komponenty bude chtít využít. Aliance Renault-Nissan spolupracuje s koncernem Daimler od roku 2010.

Nástupci Renaultů Espace, Laguna a Latitude mají být na trh postupně uváděni od roku 2014. Podle zdrojů z automobilky se z tohoto tria jako první začne prodávat nová generace MPV Espace.

V současnosti je nejluxusnějším Renaultem v nabídce model Latitude. Ten se na trh dostal jako nástupce neúspěšného hatchbacku Vel Satis, jehož výroba skončila kvůli nízkému zájmu zákazníků v roce 2009.

Latitude stojí na stejném základu jako Samsung SM5, oba vozy se vyrábějí v Koreji. Podle společnosti JATO Dynamics se během loňského roku v Evropě prodalo 10.719 exemplářů Latitude, což z něj zde udělalo jeden z nejprodávanějších vozů vyšší střední třídy.

Díky spolupráci s Daimlerem bude vývoj auta pro Renault levnější. Automobil by tak mohl francouzské značce přinést nějaký zisk.

Aliance Renault-Nissan spolupracuje s koncernem Daimler na několika projektech. Nová generace Smartu má sdílet platformu s budoucím Renaultem Twingo, oba vozy mají být představeny příští rok. Čtyřmístný Smart pak bude vyráběn v továrně Renaultu ve slovinském Novom Mestě.

Druhým směrem poputují benzinové čtyřválce od Mercedesu-Benz, které nově využijí automobily značky Infiniti. Japonský prémiový výrobce je v roce 2014 začne vyrábět ve Spojených státech. Do budoucna Renault-Nissan a Daimler dále chystají společný vývoj pohonných jednotek.

David Bureš
Diskuze (21)
Avatar - pumpkin
7. 2. 2012 21:49
Re: Renault - MB?
V Maubeuge robia Kangoo, takže MB Citan bude zrejme schádzať s rovnakej linky.
Neviete či sa bude vyrábať aj jeho rodinná verzia? Mercedes sa tak okrem toho môže dostať aj k malej elektrickej dodávke...
Avatar - pumpkin
7. 2. 2012 21:37
Re: 4 miestny smart?
ForFour by sa mal orientovať primárne na americký trh, kde sa prckovi moc nedarí. Boli aj informácie že nový ForFour bude teraz vychádzať z Micry, ale neviem či je to ešte aktuálne.
7. 2. 2012 21:07
Re: Renault - MB?
Popravdě mě asi nejvíc bude zajímat nový Espace ;-)
7. 2. 2012 20:50
Re: Tak nevím
Ber to taky tak, že aliance Renault-Nissan je jedním z největších hráčů v autoprůmyslu. Prodeje má cca stejné jako koncern VW. Jinak Renault-Nissan nedává jen projekt Twingo-Smart. Důležitá je i spolupráce v užitkových autech. Navíc jde i o peníze a Mercedes bude rád, když mu část nákladů na vývoj někdo zaplatí.
7. 2. 2012 20:28
Re: Tak nevím
Celkom zaujimavy pohlad. Od zaciatkou avizovania spoluprace medzi MB a Renault bolo a je rozoberane, na co je to Mercedesu potrebne spolupracovat s tak "menej cennym" superom? Co z toho MB bude mat? Tato tema povracia kedy sa objavuju informacie, ze to MB bude pomahat Renault-Nissan s platformami, motormi atd. Cize zatial to vyzera, ze to MB dava Renaultu a nic za to nedostane okrem avizovaneho projektu Twingo-Smart.
Osobne si ale myslim, ze taka znacka ako Mercedes by sa nevrhla do tak "neperspektivnej" spoluprace (pre nu) ak by si to najprv nezratala, ci sa jej to oplati. A myslim si, ze sa mu to oplati (Mercedesu) lebo si robi zalusk na ovocie vyvoja nad elektrickym pohonom, kde je momentalne Renault-Nissan najadalej. MB ma uz motory vyvinute, ktore poskytne Renaultu, viac na tom dokonca zarobi. A elektricky pohon nebude musiet vyvijat na vlastne naklady, dostane to od Renaultu, ktory bude asi stastny, ze sa mu tymto sposobom zvysi navratnost nemalych nakladov s tym suvisiacich. Moj nazor.