Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault chystá nový Scénic. Vypadat by mohl takto

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Scénic sice z nabídky Renaultu před nějakým časem vypadl, jde ale o dočasný "výpadek". Tento model se totiž vrátí v roce 2024. I když v jiné formě.

Scénic patří mezi ikonické zástupce třídy kompaktních MPV, v příští generaci se z něj ale stane crossover. Navíc výhradně elektrický.

Co od novinky očekávat, naznačil loňský koncept Scénic Vision. Renault jeho odhalení doprovodil tvrzením, že produkční automobil bude pouze evolucí designu studie. A že vzhled vozu už je z 90 procent hotový.

Video se připravuje ...

Právě toho využil také známý digitální umělec a designér Lars Sältzer, který na základě konceptu Scénic Vision vytvořil vlastní návrh sériové podoby příští generace. Jeho vize se samozřejmě studii velice podobá, v mnoha ohledech však působí poněkud „civilněji“.

Lars vůz vybavil jinými nárazníky, přepracovanými světlomety, odlišnými koly a boční kamery nahradil tradičními zpětnými zrcátky. Designér také odstranil podsvícená loga na zádi a přídí, nahradil je standardními emblémy. Jak moc se do vzhledu trefil, uvidíme až za několik měsíců.

Nový Renault Scénic využije platformu CMF-EV, známou z Meganu E-Tech. Oproti zmíněnému elektrickému crossoveru ale bude Scénic větší a prostornější. Koncept Scénic Vision pod karoserií ukrývá vpředu umístěný elektromotor o výkonu 160 kW (218 k) a relativně malou 40kWh baterii. Pod podlahou vozu je kromě baterie také vodíkový palivový článek o výkonu 15 kW (20 k), který má během jízdy dobíjet baterii.

Vize Renaultu je totiž taková, že po roce 2030 bude síť čerpacích stanic na vodík dostatečně hustá na to, aby bylo možné s podobným autem ujet přes 800 kilometrů bez nutnosti nabíjet. Stačila by pětiminutová zastávka na doplnění vodíku.

Vzhledem k platformě sdílené s Meganem E-Tech však není pravděpodobné, že by s částečně vodíkovým pohonem dorazil už příští Scénic. Čekejme tedy spíše klasický bateriový elektromobil.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

16. 3. 2023 19:02
Re: Tak snad Megane
nn sprzní ho crossoverem a navíc z něj udělají elektromobil = propadák :no:
Avatar - alf1963
16. 3. 2023 17:19
Tak snad Megane
Scenic bylo vždy MPV proč v tom pořád musí dělat chaos.