Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Egeus: další SUV do party

Libor Zezulka
Diskuze (69)
Také Renault si brousí zuby na zákazníky ze segmentu SUV. Svoji představu luxusního SUV ukáže na autosalonu ve Frankfurtu.

Kdo si myslel, že módní vlna SUV rychle opadne, se mýlil. Do zatím bezedného segmentu vstupuje jedna automobilka za druhou a další se na vpád chystají. Patří mezi ně i francouzský Renault, který z pozice nejprodávanější značky v euro zóně už nějaký pátek monitoruje trh a vyhlíží správný okamžik na představení vlastního SUV, znovu oděného do futuristického hávu.

Svou představu luxusního SUV předvede Renault na autosalonu ve Frankfurtu pod názvem Egeus. Studie s odvážným designem dráždí smysly především odvážnou zadní částí s netradičně tvarovaným zadním sklem a světlomety z LED diod, ale také přední částí nenarušenou mřížkou chladiče a osazenou členěnými předními LED světlomety a nárazníkem s kulatými mlhovkami a masivním průduchem.

Koncept stojí na 22palcových kolech obutých do pneumatik Michelin s PAX systémem. Uvnitř zářivě modré 4700 mm dlouhé, 1920 mm široké (včetně vnějších zpětných zrcátek) a 1660 mm vysoké studie, rozvor narostl na 2900 mm, čeká posádku patřičný komfort a moderní technologie. Ostatně už samotné nastupování a vystupování je v podání studie Egeus zážitek.

Proti sobě se otevírající dveře vytvoří obrovský nástupní prostor, kožená sedadla se automaticky sníží a natočí směrem ven, takže posádka do sedaček pohodlně vklouzne. Design palubní desky je minimalistický, ale stoprocentně funkční, moderní technologie jsou zastoupeny GPS navigací, interaktivním displejem, ale taktéž předními světlomety, jež upravují intenzitu a úhel svícení podle natočení volantu.

Pod kapotou konceptu se usadil vznětový šestiválec s objemem 3.0 litry, výkonem 184 kW a točivým momentem 550 Nm při 3000 ot./min. Elektricky kontrolovaný pohon všech kol dokáže podle aktuálních trakčních podmínek rozdělovat točivý moment mezi přední a zadní kola v poměru 0 – 100 procent.

Libor Zezulka
Diskuze (69)
Avatar - Dylan McKay
12. 5. 2007 12:59
Re: páni!
Šviháku, cestuju si tak časem, kouknu do minulosti, a potkám tady sebe! Ještě máš Avantime i Vel Satis, a ani netušíš, že budeš mít Murano, po kterým zatím jen koukáš, který tě přestane bavit, a tak si koupíš Range Rover. A taky přestaněš dělat kraviny, a konečně si najdeš pořádnou holku... Jó, kdyby tak šlo vědět dopředu, co se stane... Mám z toho až husí kůži...
Avatar - Dylan McKay
12. 5. 2007 12:46
Re: Avantime
Jojo, tak na téhle stránce jsem "kdysi" začínal. Avantime ani Vel Satis už nemám, později koupené Murano už taky ne. Je docela fajn si přečíst staré příspěvky... ;-) Toto letí!