Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Espace dostane nástupce. Z rodinného MPV se stane přímý konkurent Kodiaqu

Stanislav Kolman
Diskuze (10)

Nové a největší SUV francouzské značky pojme pět až sedm cestujících. Jeho název pokračuje ve čtyřicetileté tradici.

Automobilka Renault oficiálně potvrdila, že její nové chystané SUV ponese kultovní označení Espace. Šestá generace modelu navazuje na čtyřicetiletou tradici, první koncept s tímto jménem se totiž světu představil v listopadu 1983.

Jak už v dnešní době bývá zvykem, Espace projde určitými úpravami, aby více vyhovoval současným automobilovým trendům. Namísto velkého rodinného MPV se zákazníci mohou těšit na SUV pro pět až sedm cestujících. Se svými předchůdci tak novinka nebude sdílet tvary, dle výrobce však zůstanou zásadní přednosti – pohodlí, inovace a pozice na absolutním vrcholu nabídky.

Nový Espace bude posazen na platformě CMF-CD a dle Francouzů je navržen pro dlouhé cesty. Architekturu sdílí s menším SUV Austral, u kterého se Espace inspiruje i po stránce designu. Alespoň to naznačuje nejnovější upoutávka, která zachycuje záď automobilu s protaženými LED svítilnami, novým logem značky a nápisem Espace. Velmi podobně je koncipován rovněž Austral.

Odlišené „éčko“ v názvu nejspíš naznačuje elektrifikované pohonné jednotky. Určitě můžeme počítat s mild-hybridy a a full-hybridy. V nabídce by se však mohl objevit i plug-in hybrid do zásuvky, neboť platforma vozu je na tento druh pohonu připravena. Více informací se dozvíme na jaře letošního roku, kdy se novinka představí v celé své kráse.

Nový Espace rozeznáte od Australu hlavně díky protaženému rozvoru a delšímu zadnímu převisu, čímž vznikne více prostoru pro posádku vzadu i v zavazadelníku. Chystaný model se tak v příštích letech stane konkurentem Škody Kodiaq, Volkswagenu Tiguan Allspace či Peugeotu 5008. Zároveň se stane nepřímým nástupcem loučícího se Koleosu.

Francouzi se snaží své kultovní názvy zachovat, i když se v posledních měsících dějí napříč modelovým portfoliem velké rošády. Mégane už není kompaktním hatchbackem a kombi se spalovacími motory, stal se z něj čistě elektrický crossover. Scénic rovněž zůstane, i on se ale výhledově promění v malé elektrické SUV. Jeho podobu naznačil na jaře minulého roku koncept Scénic Vision, který si můžete prohlédnout v přiložené fotogalerii.

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (10)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
26. 1. 2023 12:44
Z pandy urobime Gecko
A tiez napiseme ze panda dostala nastupcu.... espace je mrtvy bodka.
26. 1. 2023 07:43
Čo už...
...asi stále lepšie ako keby sa toto meno dostalo z rodinného MPV na dodávku, Zafira o tom vie svoje...
25. 1. 2023 19:19
Re: Re: nejsem si jistý zda trh velkých SUV
No to je možný, ale trhu nemá vlastně co nabídnout. Zajímavé modely vlastní blbostí zabil (motory, cena, design, karosářské varianty, e-Tech atd.), viz RS modely, Scenic, Espace, Talisman a aktuálně jde do háje Megane. Má 4 řady SUV, které nikdo vlastně ani nechce až.na to nejmenší a nejzajímavější, Captur (spíš crossover), ale dost brutálně zdražil... :no:
Avatar - Josef-Kratochvil
25. 1. 2023 19:14
Motor
Vidím to na hybrid 1.3 nebo 1.6, dopovany baterkou s par kWh. A cena 900+. Děkuji, nechci.
25. 1. 2023 19:07
Re: Re: nejsem si jistý zda trh velkých SUV
Nanestastie pre danovych poplatnikov je to statny podnik, tak si to pekne frantici zaplatia