Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Kangoo Maxi Z.E.: Elektromotor i pro nejdelší Kangoo

David Bureš
Diskuze (0)
Renault Kangoo bude možné pořídit v elektrické verzi i s nejdelší karoserií s přívlastkem Maxi.

Renault rozšíří rodinu svých elektrických dodávek. Po Kangoo Express Z.E. přijde na trh jeho prodloužená verze s přívlastkem Maxi. Ta bude nabízena v dvoumístném, nebo pětimístném provedení.

Rozvor Kangoo Maxi Z.E. narostl oproti kratší verzi o 40 cm, díky čemuž je celková délka 4.597 mm. Interiér dvoumístné verze může být od nákladního prostoru oddělen příplatkovou přepážkou. Objem nákladního prostoru je 4,6 m3 s délkou ložné plochy 2,9 m. To je o 1,1 m3 více než u Kangoo Express Z.E..

Pětimístné provedení bude mít zadní lavici sklopnou v poměru 60:40, v případě jejího sklopení do podlahy vznikne rovná plocha s objemem 3,4 m3. Užitečná hmotnost je u obou verzí 650 kg, což je o 150 kg méně než u konvečního Kangoo Maxi.

Elektrickou dodávku bude pohánět elektromotor s výkonem 44 kW a vrcholem točivého momentu 226 Nm. Ten svoji energii čerpá z lithium-ionové baterie o kapacitě 22 kWh, umístěné pod podlahou auta. Rychlost je elektronicky omezena na 130 km/h.

Dojezd vozu je v kombinovaném cyklu 170 km. Pro maximalizaci dojezdu je dodávka vybavena ekologickým jízdním módem a možností předehřátí motoru v době nabíjení.

Vedle několika chromovaných znaků s logem Z.E. a zásuvky v čelní masce lze Kangoo Maxi Z.E. identifikovat i díky upravené přístrojové desce, která rovněž zobrazuje dojezd dodávky a úroveň nabití baterie. Samotný vzhled karoserie s bočními posuvnými dveřmi je totožný s běžným Kangoo Maxi. Nárazníky jsou v základní verzi nenalakované, barvu karoserie je možné vybírat z devíti odstínů.

Renault tvrdí, že příplatková výbava bude totožná jako u benzinových a naftových motorizací. V příplatkové výbavě nechybí airbag spolujezdce a boční airbagy, tempomat, klimatizace, navigace, přední mlhovky, rádio či zadní parkovací senzory.

Cena dvoumístné verze je v Evropě stanovena na 21.200 euro bez místní daně (asi 530.000,- Kč), pětimístné provedení bude stát 22.000 euro (cca 550.000,- Kč). Na domácím francouzském trhu budou elektrická Kangoo Maxi dotována a zlevněna tak o 5.000 euro.

Baterie k vozu bude Renault pouze pronajímat, měsíční pronájem odstartuje na ceně 72 euro bez daně.

Automobil bude vyráběn ve francouzské továrně MCA (Maubeuge Carrosserie Automobile) po boku ostatních verzí Kangoo. Prodej začne na podzim.

Renault chystá během následujících let uvést na trh i další elektromobily. Během letošního roku se má začít prodávat i malý model Twizy. Později přijde na trh i elektrický sedan Fluence.

David Bureš
Diskuze (0)