Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Kwid: Indický koncept crossoveru se vzdušnou technikou

Jan Mička
Diskuze (2)
Renault představil v Novém Dillí zajímavý koncept malého crossoveru. Poháněn může být jak spalovacím, tak elektrickým motorem.

Futuristický koncept Renault Kwid si odbyl první oficiální premiéru na autosalonu Auto Expo v Novém Dillí. Na designu se přičinila indická divize automobilky, jejíž snahou bylo ukázat vizi budoucího crossoveru segmentu C. Ano, ač to tak na první pohled nevypadá, je Kwid ještě o řád větší než v současnosti prodávaný Renault Captur.

Přední kola konceptu pohání čtyřválcový turbomotor 1.2 TCe (pravděpodobně s výkonem 88 kW jako u Capturu), změnu rychlostních stupňů obstarává dvouspojková převodovka EDC. Pohon spalovacím motorem však není jedinou možností. Kwid byl totiž navržen tak, aby mohlo bez razantnějších zásahů dojít i instalaci elektromotoru.

Kromě futuristického ztvárnění exteriéru a interiéru je Renault Kwid vybaven důležitou hi-tech vymožeností. Pod zadním dílem střechy se totiž schovává malý vrtulník, který lze použít k pořizování snímků okolní krajiny nebo k prověření dopravní situace daleko před vozidlem. Zařízení nazvané "Flying Companion " lze ovládat manuálně nebo plně automaticky pomocí GPS.

Vzhledem k použití moderních technologií si dovedeme jen těžko představit, že by se vůz v takové podobě prodával v Indii a na dalších rozvojových trzích. Jak už tomu ale bývá, automobilka koncept nesmete ze stolu a něco z něj použije při návrhu nového městského crossoveru. Stejnou létající techniku, jakou měla filmová Zmije, však pravděpodobně očekávat nemůžeme.

Jan Mička
Diskuze (2)
Avatar - moreczech
5. 2. 2014 19:47
RENAULT toujours !!!
no RENAULT no creativity...
.
Avatar - pumpkin
5. 2. 2014 17:12
Dobrá práca
Treba vedieť popustiť uzdu fantázie a Renaultu to ide skvelo. Je všetkým jasné, že niečo takéto sa asi do výroby nedostane, ale ako dizajnové cvičenie je to super. Nech žije kreativita! :-)
Ešte pridávam video: https://www.youtube.com/watch?v=ckR6sK1b…