Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault pracuje na hybridech, budou tu do konce dekády

Michal Fokt
Diskuze (2)
Francouzská automobilka začala vyvíjet hybridní systémy, které by se měly objevit v nabídce celé řady modelů kolem roku 2020. Bude k dispozici vše od mild-hybridu po plug-in.

Dá se říci, že Renault-Nissan až ostudně zaostal v oblasti hybridní techniky (i evropská) konkurence mu utíká o několik generací. Důvodem je patrně rozhodnutí věnovat se namísto hybridů elektromobilům. Jenže rozhodnutí to bylo podle očekávání mylné - o EV není zájem dokonce ani na těch trzích, kde se hybridy více či méně prosazují a tak nakonec francouzsko-japonské alianci nezbude nic jiného, než se do vývoje hybridů pustit také.

Ne, že by tyto vozy v nabídce zcela chyběly, kombinaci benzinového a elektrického motoru využívají už sedany Infiniti Q50 a M a v Americe i SUV Nissan Pathfinder, ale v nosných koncernových modelech tato technika zatím chybí. V Evropě to (zatím) není vzhledem k malé popularitě těchto systémů takový problém, což se ale se zpřísňujícími se emisními limity už brzy změní a také je třeba nabídnout hybridy v Japonsku a USA. A u Renaultu se tedy začínají hýbat ledy.

Informace hovoří čistě o francouzské automobilce, je ale pochopitelné, že jde o aktivitu celé aliance Renault-Nissan. Ta podle šéfa strategie motorů Renaultu Marca Bodina v současnosti "studuje postupné představení hybridů v modelové řadě kolem roku 2020."

Hybridy jsou nyní ve velmi raném stádiu vývoje a nelze k nim tedy říci nic bližšího, Bodin nicméně prozradil, že se pracuje na širkoé škále technických řešení od mild-hybridu s asistenční funkcí elektromotoru, přes klasický hybrid až po verzi plug-in, schopnou jízdy čistě na elektřinu i na delší vzdálenosti. Proslýchá se také, že kromě Renaultu a Nissanu dostane jednodušší hybridní techniku i značka Dacia.

Michal Fokt
Diskuze (2)
Avatar - PSA Peugeot Citroën
7. 10. 2013 16:46
r-n
Co ty víš, co bude v roce 2020 :-)
7. 10. 2013 15:27
Kdo to bude v Evropě kupovat?
Tak teď ještě, aby ty budoucí hybridní Renaulty někdo v Evropě chtěl kupovat.... Fuj tajksl!