Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Samsung SM7 Concept: Muž v obleku (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (71)
Nová vlajková loď Samsungu se už v Koreji intenzivně vyvíjí. Zatím ji automobilka ukazuje jako koncept.

Renault Samsung Motors na autosalonu v Soulu představuje SM7 Concept, který je předskokanem druhé generace vlajkové lodi značky Samsung.

Koncept SM7 je výsledkem společného vývoje alliance Renault-Nissan a jeho design má vyvolávat stejný dojem jako muž v dobře ušitém obleku. Dynamické linie velkého sedanu odkazují jen vzdáleně siluetou střechy a bočního zasklení na první generaci SM7 vyráběnou od roku 2004.

Při srovnání s končícím SM7 působí koncept mnohem agresivnějším dojmem, za což vděčí především rozměrné masce chladiče, tvaru hlavních světlometů, mírně vybouleným blatníkům i designu zadních svítilen.

Sériové provedení druhé generace sedanu SM7 se má od právě představeného konceptu odlišovat pouze v detailech a jeho premiéra se má odehrát v druhé polovině letošního roku.

Automobilka prozatím neuvolnila žádné informace o rozměrech konceptu a ani o technice, která se ukrývá pod jeho karoserií. Sériový model má podle dosavadních informací využívat prodlouženou platformu Renaultu Latitude. Pod kapotou by se měly objevit motory z nabídky francouzské značky.

Současná první generace SM7 stojí na platformě Nissan J31, kterou využívá například Nissan Teana určený pro asijský trh. Jihokorejský sedan je dlouhý 4945 mm, široký 1790 mm, vysoký 1475 mm a má rozvor náprav 2775 mm. Paleta pohonných jednotek obsahuje zážehové motory Nissan 2,3/120 kW a 3,5/177 kW

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (71)
Avatar - Pekelná Micinka
5. 4. 2011 17:20
Re: Sado-maso 7
No jistě, to by samozřejmě na pohled odlehčilo ten zadek a hmota by směřovala jakoby logicky na kolo, ale nejde to kvůli tomu, že by bylo asi moc z podběhů v kufru plus další s tím spojená problematika, o které toho moc nevím. Což si konečně už psal ve svém prvním příspěvku. Právě u XJ obecně a 7er z druhé poloviny 90.let je ten převis jen ten kufr. Ve skutečnosti to tak žhavý nebývá, protože vnímání auta je zasazeno do prostoru a co ti na fotce přijde jako bok, už ve skutečnosti tvoří vlastně část čumáku/zadku. Dřív, hlavně mezi 60 až 80.roky, kdy auta měla jasně definované plochy to tak bylo, ale dnes se to hodně slévá a je to takový postupný přechod. Příklad - předky u Peugeotů, ale i ostatní francouzi, třeba ale u Audi se dá pozorovat postupný ústup od tohoto pojetí, viz zadek nové A8.
Avatar - Emel
5. 4. 2011 15:03
Re: Sado-maso 7
Možná je to kombinace obého... liftback ani kombi mi nevadí, na druhou stranu je fakt že delší převis samotného kufru taky ne. Pro mě by bylo opticky řešením posunutí zadního kola o 10cm dozadu.
Avatar - Pekelná Micinka
5. 4. 2011 13:53
Re: Sado-maso 7
Prohlédl jsem si SM7, teď už na monitoru a řekl bych, že to co ti vadí, nejsou tolik převisy, ale fakt, že vícero dnešních aut má o něco protažený prostor pro posádku a tudíž i posunutý zadní sloupek až dál nad kolo, což celý auto vzadu výrazně "zatěžkává". Převisy asi patří k tomu delšímu, ale není to žádný extrém. Octavia na fotkách taky vypadá převisející a ve skutečnosti to zdaleka tak nepůsobí a jako celek je to vpohodě.
Avatar - white label
5. 4. 2011 13:03
Re: Sado-maso 7
Pro mě jsou (a myslím, že logicky) naopak velké převisy indikátor snahy postavit velké auto na malém podvozku/rozvoru... ;-)
Avatar - Emel
5. 4. 2011 12:40
Re: Sado-maso 7
Já neříkám, že je to na ručník do ringu, jen že to mohlo být lepší.. večer to zkusím ve Photoshopu :-). Pokud bych měl hledat přirovnání... minulá A6 taky nebyla ošklivá, přesto jí zmenšení převisu pomohlo.