Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trezor: Formule E převlečená za GT odhaluje budoucnost značky (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Francouzská automobilka Renault na domácí půdě prostřednictvím svého nového konceptu naznačuje, jakým směrem se vydá design jejích budoucích sériových modelů.

Futuristický Grand Tourer pojmenovaný Trezor má svým posláním navazovat na koncept DeZir, který oslňoval návštěvníky autosalonu v Paříži v roce 2010 a zároveň nabízel pohled na design, který byl následně využit od modelu Clio až po Captur.

Renault Trezor má podobnou úlohu, ale zároveň demonstruje současné možnosti, které má francouzská automobilka při návrhu, vývoji a stavbě dvoumístného GT poháněného elektromotorem.

Konceptu se rozhodně daří zaujmout liniemi své extrémně nízké, dlouhé a široké karoserie s koeficientem aerodynamického odporu vzduchu Cd = 0,22.

Automobilka uvádí, že vůz z rozvorem náprav 2776 mm, rozchodem kol 2048 mm vpředu a 2106 mm vzadu je dlouhý 4700 mm, široký 2180 mm a vysoký jen 1080 mm. V blatnících se přitom ukrývají 21palcová kola vpředu a 22palcová kola vzadu.

V konstrukci skeletu i povrchových panelů karoserie dvoumístného kupé s netradičním přístupem do interiéru je hojně využito uhlíkových vláken a díky tomu se pohotovostní hmotnost tohoto elektromobilu dostala na 1600 kg.

Pohonný systém vychází z techniky použité automobilkou Renault v monopostech Formule E a tvoří jej elektromotor o výkonu 260 kW (350 k) a točivém momentu 380 N.m, s nímž může koncept zvládnout akceleraci z 0 na 100 km/h za méně než 4,0 s.

Renault nezmiňuje kapacitu baterií ani dojezd na jedno nabití, ale uvádí, že jsou použity dvě, z nichž jedna uložena vpředu a druhá vzadu s cílem dosáhnout co nejlepšího rozložení hmotnosti mezi nápravy. Systém chlazení akumulátorů pak využívá systém s variabilní geometrií vstupů chladícího vzduchu v přední kapotě.

Zvýšení dojezdu má zajistit systém rekuperace kinetické energie RESS (Rechargeable Energy Storage Systém), který byl podobně jako pohonná jednotka převzat z monopostů Formule E.

Dvoumístný interiér, který je podobně futuristický jako karoserie, vedle svého designu zaujme i řešením palubní desky, který tvoří OLED displeje chráněné pomoci Corning Gorilla Glass proti mechanickému poškození. Samozřejmostí pro koncept vozu budoucnosti je autonomní systém řízení, při jehož aktivaci změní volant svůj tvar, aby nijak nerušil výhled na displeje na palubní desce.

K sympatickým detailům pak patří i dvojice stylových zavazadel, uložených pod kapotou v prostoru před čelním sklem.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Pekelná Micinka
29. 9. 2016 23:16
Re: Hmmm
Souhlas. Moc pěkné.
Avatar - Dylan McKay
29. 9. 2016 23:13
Hmmm
To je hodně povedený koncept! :yes: