Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks D pro Hasičský záchranný sbor ČR

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Renault Trucks ve spolupráci s firmou WISS CZECH s.r.o. dodal Generálnímu ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR celkem osmnáct vozidel D18 4x2 300 E5.

Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR se pro pořízení nových vozidel značky Renault Trucks rozhodlo v rámci projektu s názvem Připravenost Hasičského záchranného sboru ČR k řešení povodní. Tento projekt je spolufinancován z Integrovaného operačního programu.

Všech osmnáct automobilů má dvounápravový podvozek s pohonem zadních kol a kabinu Global s šířkou dva metry a prostorem pro tříčlennou posádku. Součástí výbavy těchto vozidel je mimo jiné brzdový systém EBS Basic +, uzávěrka diferenciálu a nezávislé topení Air/Air. Renault Trucks uvádí, že čtrnáct vozidel je vybaveno manuální převodovkou ZF, zatímco zbývající čtyři robotizovanou převodovkou Optitronic.

Vozidla Renault Trucks D18 4x2 300 E5 jsou vybavena záchrannými plošinami od polského výrobce Bumar-Koszalin, patřícího stejně jako firma WISS CZECH s.r.o. pod křídla polské WISS Group.

Nástavbu nese hydraulicky ovládanou teleskopickou konstrukci, umožňující sklonění spodního ramene pod vodorovnou rovinu. Délka posledního ramene za kloubem je nejméně pět metrů. Nástavba umožňuje stranové vyložení koše se zatížením až 400 kg, nejméně do vzdálenosti 20 metrů.

Právě díky schopnostem nástavby mohou být vozidla nasazena při záchraně osob ze zaplavených míst pod úrovní komunikací a rovněž při kontrolách nebo opravách povodněmi poškozených mostních konstrukcí.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Avatar - T613
3. 11. 2015 22:00
Re: Eurodotační plýtvání
pán je hasič?
Avatar - rohYpnol
3. 11. 2015 21:27
Eurodotační plýtvání
Nic proti obnově vozového parku HZS, ale klasická CASka nebo zásahový speciál by podle mě zajistily více užitku...
Avatar - Blue Sun
3. 11. 2015 18:15
Re: nástavba dobrá, ale pokud pořízení odůvodnili povodněmi
Když je mokro a bahno, nejezdí tam speciály, ale evakuační technika. Speciály mohou při povodních pomáhat třeba s likvidací škod v nepřístupných místech, monitorování bez rizika a s nižšími náklady oproti vrtulníku...
3. 11. 2015 17:32
Re: nástavba dobrá, ale pokud pořízení odůvodnili povodněmi
Tak Renault myslím umí taky 4x4. Taky jsem si říkal že na povodně kdy je všude mokro, bahno koupili zadohrab.
Avatar - Barry Lyndon
3. 11. 2015 11:28
nástavba dobrá, ale pokud pořízení odůvodnili povodněmi (kvů
myslím, že na T 815-7 by to bylo do povodní vhodnější...

... a nebo o povodně nejde a je to jen taková eurodotační čerpací habaďůra