Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks spouští sériovou výrobu elektrických nákladních vozidel

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Společnost Renault Trucks zahajuje sériovou výrobu vozidel modelových řad D a D Wide Z.E. s čistě elektrickým pohonem.

Společnost Renault Trucks od roku 2009 významně investuje do výzkumu a vývoje elektrických vozidel, která ve spolupráci se svými zákazníky testuje v podmínkách reálného provozu. Díky tomu již v létě roku 2018 ohlásil tento francouzský výrobce užitkových vozidel, že se připravuje na uvedení nové generace svých elektromobilů.

Prvním z nové generace elektrických užitkových vozidel značky Renault Trucks se stal model Master Z.E., uvedený na trh na podzim roku 2018. Následující modely s čistě elektrickým pohonem představují nákladní vozidla, která nesou označení D Z.E. a D Wide Z.E., jejichž sériová výroba začíná v březnu roku 2020 v závodě v Blainville-sur-Orne v Normandii. 

Továrna, která je v provozu od roku 1957 se specializuje na výrobu střední řady vozidel a vyrábí také kabiny pro tahače. Denní produkce čítá 270 kabin a výrobní linku opouští 72 distribučních vozidel.

Část výrobního areálu byla adaptována pro výrobu elektrických vozidel Renault Trucks. Výroba byla umístěna vedle linky pro montáž vozidel střední řady. Hala Z.E. o rozloze 1800 metrů čtverečních, je nyní určena pro technické operace týkající se elektrických vozidel.

Část výroby prochází klasickou montážní linkou a pak přechází do části specializované pro vozidla Renault Trucks D a D Wide Z.E. Budova slouží také jako sklad náhradních dílů a zejména baterií, pro které je vyhrazena část budovy s řízenou teplotou.

Výroba začíná jeden týden před tím, než se elektrická vozidla dostanou na montážní linku a to jejich přípravou v rámci haly Z.E. Části vozidla specifické pouze pro elektrické modely (hnací řetězec, převodovka, modulární napájecí jednotka atd.) jsou sestaveny specializovanými techniky Renault Trucks. Následně se přesouvají na výrobní linku, aby byly tyto celky namontovány.

Vozidla Renault Trucks D a D Wide Z.E. jsou montována na stejné lince jako ekvivalentní dieselové modely. Na konci výrobní linky se elektrická vozidla vracejí zpět do haly Z.E, kde se kompletují a procházejí oddělením kvality. K výrobě kompletního elektrického vozidla je potřeba 50 hodin.

Společnost Renault Trucks předpokládá, že elektrická vozidla budou do roku 2025 představovat 10% objemu prodaných vozidel značky.

Zdroj: Renault Trucks

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme