Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks vzpomíná na Paula Berlieta

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Paul Berliet, bývalý generální ředitel značky Berliet, pozdější součásti koncernu Renault, zemřel.

Život Paula Berlieta začal 5. října 1918, kdy se narodil jako předposlední dítě v lyonské rodině. Jeho otec, Marius Berliet, působil v automobilovém průmyslu již od konce 19. století. Paul Berliet zemřel 8. srpna 2012 a společnost Renault Trucks jej připomíná jako muže, který zasvětil svůj život užitkovým vozidlům

Po absolvování středoškolského studia a po vyučení nastoupil Paul Berliet v roce 1936 jako dělník do firmy svého otce, les Automobiles Marius Berliet. Pracoval nejprve v Monplaisir a později ve Vénissieux. Poté nastoupil dvouletou vojenskou službu v armádní škole Ecole de Haute Montagne v Chamonix.

V roce 1940 se stal vedoucím slévárenské dílny a později generálním ředitelem ve výrobě. Po smrti svého otce v roce 1949 se stal hlavou rodiny i rodinného podniku. V tomto roce byla firma francouzským státem restituována zpět do rukou rodiny Berlietových.

V roce 1954 se Berliet stal náměstkem generálního ředitele a od roku 1962 až do roku 1978, kdy společnost vstoupila do skupiny Renault a byla vytvořena divize Renault Véhicules Industriels, pracoval ve funkci generálního ředitele. Po několika dalších letech, během kterých působil jako poradce, odchází Paul Berliet na odpočinek.

Berliet v rámci všech svých aktivit v rodinné firmě vždy zdůrazňoval význam uvědomění a vzdělávání zaměstnanců, výzkumu a vývoje, jakož i industrializace rozvojových zemí.

Počet zaměstnanců firmy Berliet se mezi lety 1950 a 1978 zvýšil ze 7.000 na více než 25.000.

Během tohoto období podnikla firma Berliet na začátku 60. let velké expedice do Čadu a Ténéré. Založila továrny v Maroku a v Alžírsku. V těchto letech působil Paul Berliet i jako poradce hlav států, kterým pomáhal uzavírat nové smlouvy (Kuba, Čína) a na jejichž území zakládal zahraniční pobočky.

Expanze probíhala nejen v zahraničí, ale i ve Francii: v roce 1964 založil továrnu v Bourg-en-Bresse, v roce 1970 pak továrnu v Ponts à Saint Priest a továrnu na výrobu převodovek v Andrézieux-Bouthéon.

Během doby, kdy stál v čele společnosti Berliet, zde spatřila světlo světa celá řada pozoruhodných technických realizací, jako byl například gigantický kamion T100 určený pro využití ropnými společnostmi na saharských staveništích ve Stradairu.

Paul Berliet založil v lednu 1982 nadaci Fondation des Automobiles Berliet (Nadace Berliet), v jejímž čele stál a zajišťoval její vývoj až do roku 2009, kdy odstoupil z funkce, působil pouze jako prezident zakladatel.

Tato nadace má dvojí cíl – uchovávat v paměti počátky a vývoj automobilového průmyslu v lyonském regionu a historii francouzských kamionů obecně. Nadace má k dispozici obdivuhodné množství kvalitních dokumentů a zrestaurovaných historických vozidel.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)