Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault v Paříži vystaví šest novinek, včetně jednoho konceptu Alpine

Ondřej Mára
Diskuze (17)

Renault představí elektrické modely Renault 4, Renault 5 a Kangoo E-Tech, Alpine odhalí zatím tajemný koncept, který by měl ukázat budoucnost značky. Prostor ovšem dostane i Dacia a méně známé značky ze skupiny Renault Group.

Společnost Renault se chystá na pařížský autosalon, který odstartuje 17. října, se spoustou novinek napříč svými značkami. Zřejmě největší očekávání však panují kolem čistě elektrických novinek značky Renault a konceptu Alpine. Vezměme to tedy popořadě.

Jednou z napjatě očekávaných novinek značky Renault, o které se mluví již delší dobu, by měl být znovuzrozený čistě elektrický Renault 4. Automobilka k jeho návratu zatím neprozradila mnoho, z dosud zveřejněných ukázek se však očekává retro inspirovaná příď a karoserie ve stylu kompaktní dodávky, spíš rodinného MPV, nebo SUV.

Nový Renault 4 tak bude větším a praktičtějším příbuzným další očekávané novinky, kterou bude elektrický prcek Renault 5. Jeho koncept nám značka ukázala již v minulosti, takže se máme od čeho odrazit. Nová pětka by přitom mohla být sportovně pojatým malým městským hatchbackem s opět milým retro-designem.

Video se připravuje ...

Třetí elektrickou novinkou na stánku Renault bude čistě elektrická osobní verze modelu Renault Kangoo E-Tech, respektive její produkční verze. Dodejme, že na stejném základu a se stejnou technikou by pak s určitým časovým odstupem měl dorazit i čistě elektrický Mercedes-Benz EQT. Kromě těchto novinek by se pak na stánku Renault měly objevit ještě modely Megane E-Tech a Austral E-Tech.

Velká očekávání se však budou točit kolem stánku Alpine, tedy sportovně zaměřené značky v rámci Renault Group, která ke svému konceptu zatím neprozradila nic bližšího. Do roku 2026 se však značka chystá připravit hned tři čistě elektrické modely – elektrický ostrý hatchback A5, grandtourer GT-X Over a sportovní vůz.

Není zřejmé, který z trojice modelů nám značka v Paříži naservíruje, novinka by však měla odhalovat nový designový jazyk značky pro elektrickou budoucnost a naznačit tak její budoucnost. Rozhodně se tak máme na co těšit.

Chybět však nebude ani značka Dacia, která se pochlubí modely s novou identitou (nové logo a designový přístup) a zřejmě odhalí i další příslušenství (pravděpodobně dobrodružně laděné). Nově založená značka Mobilize nabídne svůj elektromobil Duo, vytvořený pro služby sdílené mobility, zatímco divize HYVIA nabídne produkční verzi vodíkové dodávky Master Van H2-Tech.

Ondřej Mára
Diskuze (17)

Doporučujeme

14. 9. 2022 00:14
Re: Neviem ako kto...
Politika a moc namiesto rozumu. A nič s tým neurobíš. Že som nežil niekedy v šesťdesiatkach...
13. 9. 2022 22:53
Re: Neviem ako kto...
Hej, to by bol logický krok mať full-hybridný Megane. Žiaľ zdá sa, že ten tlak na nulové emisie áut je taký veľký, že sa na vývoj či rozširovanie hybridov už nehrá, škoda.
13. 9. 2022 17:21
Re: Neviem ako kto...
Tím Renault prostě zakončí svou pouť ;-) Už teď nemá trhu co nabídnout, vše, co za něco stálo si sám zařízl… už mu zbývá jen Clio a Captur…
13. 9. 2022 17:18
Re: Neviem ako kto...
To by byla pecka, tomuto prckovi by stačila i ta 140k verze ;-) :yes:
13. 9. 2022 14:42
Re: Neviem ako kto...
Osobne si myslím, že nový kompakt od Renaultu na spôsob Corolly by dnes mal väčší úspech ako čokoľvek čisto elektrické. Malé autíčko pokojne v elektrike, len by nesmelo stáť majland ako dnes.

Celkovo sa mi zdá, že Renaulty podraželi príliš - aj tie šikovné hybridy môžu odradiť cenou. Clio s hybridným pohonom od 22 tisíc, Megane len plug-in v kombíku od 34 tisíc, Ponuka od Toyoty mi príde znateľne dostupnejšia.