Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Revival Birdcage je úchvatný unikát s novým motorem od BMW Motorrad

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Motor s protiběžnými písty je tradiční pohonnou jednotkou motocyklů značky BMW Motorrad. Nový boxer bude pohánět nový sériový cruiser, ale prozatím je srdcem jedinečné zakázkové stavby.

BMW Motorrad pokračuje ve svém poměrně netradičním postupu odhalování nového modelu. Koncem loňského roku totiž během 27. ročníku Mooneyes Show v Yokohamě byla představena zakázková stavba motocyklu Departed, za níž stála japonská společnost Custom Works Zon, jíž ovšem zcela nově vyvíjenou pohonnou jednotku v podobě velkého dvouválce s protiběžnými písty poskytl německý výrobce.

Nyní se tento postup opakuje, ale motor je tentokrát součástí stavby Revival Birdcage, za níž stojí severoamerická společnost Revival Cycles. Premiéra tohoto výjimečného stroje se odehrála v rámci Revival Party v předvečer každoročně pořádané dubnové výstavy Handbuilt Show v texaském Austinu.

Revival Birdcage je inspirován rekordními stroji Ernsta Hennese z konce dvacátých a počátku třicátých let dvacátého století. Na prvním pohled působí tento motocykl dojmem, že není dokončen, za což vděčí především absenci palivové nádrže v tradičními prostoru nad motorem a před sedlem jezdce. Stavitelé z Revival Cycles se totiž nejvyšší možnou mírou snaží zaujmout filigránským provedením rámu, k jehož výrobě bylo použito titanu a odhalit tak mohutný motor, který u BMW Motorrad titulují jako Big Boxer.

Motocykl si pak vedle samotného rámu a v něm uloženého motoru zaslouží pozornost i díky ostatním komponentům od zavěšení a odpružení předního kola a řídítek přes stupačky až po řadičku pro ruční řazení, sedlo a před zadním kolem umístěnou malou palivovou nádrž. Řada z těchto dílů je vyrobena z uhlíkových vláken a vývoj motocyklu trval přibližně půl roku.

Motor samotný prozatím stále zůstává obestřen tajemství a BMW Motorrad prozatím potvrdilo, že se jedná o nově vyvinutou pohonnou jednotku s rozvodem OHV a chlazením kombinací vzduchu a oleje. Neoficiálně se spekuluje o objemu kolem 1,8 litru.  

Timo Resch, viceprezident pro prodej a marketing BMW Motorrad, při odhalení Revival Birdcage uvedl, že jeho značka představí svůj vlastní koncept s motorem Big Boxer někdy v polovině letošního roku. Sériový motocykl, který se má stát konkurencí především pro cruisery značek Harley-Davidson a Indian bude podle oficiálních materiálů BMW Motorrad uveden na trh v průběhu roku 2020.

Zdroj: BMW Group

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme