Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rinspeed Splash - Trojjediný živel

Ladislav Čermák
Diskuze (1)
V kamenitém srdci Evropy, tajemném Švýcarsku, se občas dějí věci, všedním rozumem neuchopitelné. Mezi ně patří i kreace renomované ladičské firmy Rinspeed...

V kamenitém srdci Evropy, tajemném Švýcarsku, se občas dějí věci, všedním rozumem neuchopitelné. Mezi ně patří i kreace renomované ladičské firmy Rinspeed, vzešlé z nekonečné fantazie pana Rinderknechta.

Ten kromě neotřelých řešení obdivuje i filmy s Jamesem Bondem, takže se nominoval jako nástupce zemřelého doktora Q výtvorem, který opět boří předsudky. Tentokrát si vzal na mušku zastaralou teorii, že auta mají jezdit po suché zemi, lodě po vodě a kluzáky po její zpěněné hladině. Ve jménu totální mobility navrhl kombinaci všeho, aero- i hydrodynamickou, zapracoval do ní hydraulicky zatažitelné stabilizační plochy, které v suchozemském módu simulují ozdobné lišty a obří zadní spoiler, který se s prvními vodními vlnami pouhým otočením změní v ploutev a účelově tvarovaný roadster začaruje do hbitého člunu, případně mrštného vznášedla.

Vše je jen otázkou místa, kam se vysune lodní šroub. Trojživelná vozidla tu už byla, ale tuto kombinaci do stádia praktické použitelnosti zatím nedovedl nikdo. V každé ze tří disciplín totiž dosahuje Splash důstojných parametrů bez přehnaných kompromisů – na silnici umí jet 200, ve vodě 50 a po hladině až 80 km/h. K těmto pozoruhodným parametrům mu díky extrémně lehké konstrukci stačí minimalistický zdroj síly – přeplňovaný zážehový dvouválec 750 ccm, který kromě imponujících 140 koní dosahuje také pozoruhodných úspěchů v ochraně životního prostředí, zejména díky pohonu na zemní plyn (CNG). Že to nejsou jen virtuální fantazie, se můžete osobně přesvědčit na ženevském autosalónu (březen 2004), takže máte o důvod víc se na něj vypravit.

Ladislav Čermák
Diskuze (1)