Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Roborace má nové auto, které může jezdit s pilotem i bez něj

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Roborace mění strategii a namísto původně plánovaných závodů čistě autonomních vozidel nabídne trochu jinou podívanou s nově navrženými závodními automobily. Ty mají místo pro řidiče, ale mohou využít i své vlastní autonomní řízení.

První informace o přípravách série Roborace byly zveřejněny již na podzim roku 2015. Na jaře roku následujícího jsme se mohli seznámit se vzhledem bezpilotního závodního vozu, za nímž stojí designér Daniel Simon, který mimo jiné navrhl vozidla pro film Tron:Legacy.

V srpnu 2016 se představil prototyp pojmenovaný DevBot, který slouží k vývoji, testování a již absolvoval i první závody.

Robocar s původním designem od Daniela Simona o hmotnosti 1350 kg je vybaven čtyřmi elektromotory o výkonu 135 kW, roztáčejícími všechna čtyři kola a poskytujícími kombinovaným výkonem kolem 368 kW (500 k). K řízení tohoto vozidla sloučí počítač NVIDIA DRIVE PX 2, který zpracovává data ze senzorů LiDAR, radaru, GPS, kamer a ultrazvukových senzorů.

DevBot 2.0 je označení pro novou generaci závodních vozů série Roborace. Tyto automobily opouští futuristický design původního prototypu Robocar. Svým vzhledem se novinka nejvíce přibližuje vytrvalostním speciálům kategorií LMP1 a LMP2, ale liší se od nich čistě elektrickým pohonným ústrojím.

S vizáží nového závodního vozu DevBot 2.0 souvisí i změna ve strategii série Roborace. Ta totiž prozatím nenabídne závody, v nichž budou soupeřit pouze autonomní vozy, ale vsadí na kombinaci lidského mozku a počítače. Díky tomu nás nyní čekají dvě sezóny právě s vozy DevBot 2.0, v nichž bude první polovinu každého závodu řídit člověk a tu druhou polovinu pak bude muset zvládnout samotný automobil.

Toto nové řešení závodů série Roborace je má učinit atraktivnější pro diváky a zároveň pomůže s rozvíjením autonomního řízení závodních vozů. Systémy vozidel se vlastně budou učit přímo od jezdců a nebudou se s tratí seznamovat pouze za pomoci svých senzorů, čidel a nahraných dat.

První sezóna Roborace s vozy DevBot 2.0 má podle aktuálních informací nabídnout startovní pole, v němž nebude víc než deset automobilů. Očekává se ovšem, že se celý seriál a především používaná technika bude dynamicky rozvíjet. V sezóně 2021 se máme díky tomu dočkat již závodů plně autonomních vozů Robocar a cílem jsou podniky s vozy, jimž jejich čtyři elektromotory poskytnou výkon 1000 kW.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)