Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Phantom s vodíkovým pohonem?

Libor Zezulka
Diskuze (11)
CEO automobilky Rolls-Royce nepřímo potvrdil, že v následujících letech můžete dostat model Phantom vodíkový pohon.

Ještě před několika lety by úvaha o použití vodíkového pohonu v automobilech značky Rolls-Royce vyvolala úsměv na tváři, dnes je situace odlišná. Po převzetí tradičního britského výrobce automobilkou BMW se změnilo mnohé. V Goodwoodu vyrostla moderní továrna, veřejnosti se představil nový phantom a posléze i jeho prodloužená verze. Objednávky se uspokojivě kupí a konstruktéři připravují další model.

Informace o možném použití vodíkového pohonu ve phantomu, kterou přinesla zahraniční média, není příliš překvapivá, neboť diskuse o možných alternativních pohonech s rostoucí cenou ropy a ubývajícími zásobami sílí, navíc BMW vsadilo právě na vodíkový pohon, na jehož vývoji už mnoho let úspěšně pracuje. V roce 2008 se počítá s uvedením BMW řady 7 vybaveným kombinací vodíkového a benzínového motoru.

Jelikož Rolls-Royce Phantom využívá stejný dvanáctiválec jako BMW 760 Li (test tohoto vozu si můžete přečíst v magazínu) je použití ve phantomu velmi pravděpodobné. Bohužel vodíkových čerpacích stanic se stále nedostává.

Diskuse: Který druh alternativního pohonu má podle vás největší budoucnost?

Libor Zezulka
Diskuze (11)