Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce upravil svou ikonickou sošku, důvodem je elektromobilita

Ondřej Mára
Diskuze (10)

Ikonická soška Spirit of Ecstasy dostala ke svým 111 narozeninám aerodynamičtější tvary,

Ve světě automobilových symbolů bychom asi nenašli nic ikoničtějšího, než je Spirit of Ecstasy – soška umístěná na chladiči vozů značky Rolls-Royce. Tato ikona se přitom zrodila již 6. února roku 1911 a za svůj život už prošla pár drobnými změnami. Ta poslední pak byla představena právě při příležitosti 111 narozenin sošky a zaměřuje se na další budoucnost značky.

Rolls-Royce, podobně jako většina prémiových značek, se totiž chystá na svou čistě elektrickou budoucnost, která přinese celou řadu změn. A jednou z nich bude i optimalizace aerodynamiky, která se nevyhnula právě ani ikonické sošce.

Video se připravuje ...

Puristé se ale nemusí bát, k žádným drastickým změnám nedošlo. Soška má stále svůj původní tvary s vlající róbou, změnil se však její postoj. Soška je nově pokrčenější v kolenou a výrazněji se naklání směrem vpřed. Podle značky tak vytváří skutečnou „bohyni rychlosti.“

Soška je nově také menší a díky lehce pozměněným tvarům by měla vytvářet nižší odpor vzduchu. Jak už přitom bylo zmíněno, aerodynamika bude klíčovým aspektem pro lepší parametry elektromobilů, včetně dojezdu na jedno nabití. U prvního elektromobilu značky, který nese jméno Specter, se pak automobilka dostala na odpor vzduchu Cx 0,26.

Automobilka představila novou sošku sice již nyní, na její používání si však budeme muset ještě chvíli počkat. Poprvé by se totiž měla objevit až s prvním čistě elektrickým vozem Rolls-Royce, jehož představení se očekává v roce 2023. Stávající vozy se spalovacími motory by si pak měly ponechat současnou podobu sošky.

Ondřej Mára
Diskuze (10)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
8. 2. 2022 16:10
Re: A díky menší sošce ujede...
Asi tak nějak...
8. 2. 2022 15:03
Re: A díky menší sošce ujede...
A to bych ještě vypíchl, že ta soška je již roky elektricky zasouvatelná do masky chladiče, pokud se nepletu.

Svět jde do ha*zlu. :D
8. 2. 2022 10:02
Re: A díky menší sošce ujede...
Lord říká svému řidiči Rollsu: "Jean, přinesou mi tu výbornou kávičku v kelímku, když už jsme dojeli až k tomu Humpolci."
Avatar - Barrichello
8. 2. 2022 09:14
Re: ....
:-) :-) :-) :yes: :yes:
Avatar - Barrichello
8. 2. 2022 09:14
Re: A díky menší sošce ujede...
prostě nesmysly no.

Všichni čekaj na elektrický Rolls, jasně.

Kdo chce zachranovat planetu, jezdí MHD nebo Fiatkem či Teslou. U ostatních je to jen poza chtít luxus ale tvářit se eko. A tradiční zákazníci žádný elektro nechtěj...