Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rossiho Opel Adam už se draží, aukce končí na Štědrý den

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Devítinásobný mistr světa silničních motocyklů Valentino Rossi nechal upravit jeden Opel Adam. Peníze z dražby půjdou na dobrou věc.

Třídveřový Adam vyšperkoval dlouholetý Rossiho spolupracovník, designér Aldo Drudi a jeho tým. Autíčko dostalo žlutou a stříbrnou barvu, černé polepy a pestrobarevný interiér s kůží od Dainese, tuhle firmu moc dobře znají motorkáři, protože pro ně vyrábí kombinézy. Nesmí chybět typická šestačtyřicítka, přezdívka „The Doctor“ (mimochodem kdysi uměle vytvořená PR týmem), na kapotě najdeme i Rossiho podpis. Městská stylovka od Opelu vypadá v neonových barvičkách správně ulítle, třeba zadní kola jsou černá a přední žlutá. Na to jsme si ale u Valentina za dobu jeho kariéry zvykli. Je fakt, že vlasy v italské trikolóře i jízda s nafukovací pannou po vítězném závodě ho léty trochu přešly, taky už mu bude v únoru pětatřicet a ne osmnáct.

Je jasné, že Rossi spíše celý projekt zaštítil a propůjčil mu své slavné jméno, než aby se přímo podílel na návrzích, možná do práce Drudimu & spol trochu mluvil. Od letošního února však s Opelem na propagaci Adamu spolupracuje. Vzácný kousek vychází z verze Slam a má pod kapotou zážehovou čtyřválcovou čtrnáctistovku s 64 kW (87 k) při 6000 otáčkách, 130 N.m se přenáší výhradně dopředu pomocí pětistupňové manuální převodovky v maximálních 4000 min-1. Městský diblík se umí rozjet na 176 km/h a v kombinaci dle továrnách údajů spotřebuje 5,5 l benzinu na 100 km. Z nuly na stovku vystřelí během 12,5 s. Technika tedy zůstala zcela sériová, žádný upgrade ani potřeba nebyl, výsledek zaujme i tak.

Adam&Vale For Charity, jak je kreace nazvána, byl v listopadu vystaven na milánském motosalonu EICMA. Aukce odstartovala 17. prosince. V době psaní článku dosáhla aktuální cena na italské eBay 14.750 eur (408.700 korun). Přihodilo zatím 55 zájemců. Na kolik ještě vystoupá, to si budeme muset počkat do Štědrého dne. Celý výtěžek je určen pro Fondazione dell’Ospedale Pediatrico Meyer, tedy nadaci Meyerovy dětské nemocnice v italském Firenze. Malí pacienti se budou mít o něco lépe, protože dostanou novou místnost určenou k hraní s veškerou výbavičkou. Také se zde za odborné asistence naučí číst. Tvrdí to alespoň sám šéf zdravotnického zařízení i charitativní organizace Tommaso Langiano.

Ten, kdo auto vyhraje, si do své garáže doma postaví unikátní kousek, jehož hodnota časem určitě dále poroste. Zůstane pochopitelně jediným, žádný další takto upraven nebude. Navíc s ním nový majitel může běžně jezdit a poutat pozornost. Zajímalo by nás ale, co je uvedeno v techničáku v kolonce „barva“...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)