Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rozhovor s hokejistou Tomášem Hertlem: V USA jsou klidnější, ale méně zkušení řidiči

Michal Štěpanovský
Diskuze (1)

Český hokejista Tomáš Hertl je oporou zámořského klubu NHL San José Sharks. Před několika týdny pomohl reprezentačnímu týmu ve Finsku k bronzové medaili, kterou získal národní tým poprvé po deseti letech.

Před několika dny absolvoval v pražských Vysočanech besedu s fanoušky v dealerství Autobond Group. Ochotně se podělil o své zkušenosti s řízením a dalšími postřehy za volantem.

Vzpomenete si na své řidičské začátky?

Řidičské začátky jsem si odbýval na okraji Prahy na polních cestách, kde dědeček mně a mému o čtyři roky staršímu bratrovi půjčoval traktor. Vzpomínám, jak byl Jaroslav klidnější, ale motor mu nejednou zhasl. Já se choval agresivněji, vždycky pořádně přidal plyn, až se protáčela kola.

Řešil jste v době, kdy jste neměl řidičák, způsob dopravy městskou dopravou, nebo jiným způsobem?

V době, kdy jsem ještě nemohl jezdit sám, mě vozil na zápasy ve Slavii Vláďa Růžička mladší. Zpočátku se mi to líbilo, ale když jsme se vraceli třeba v noci po zápase domů, občas mi to nebylo příjemné vůči němu, protože jsem ho vlastně obíral o čas. Řidičák se mi podařilo udělat hned v osmnácti letech, jak to nejdříve šlo. Mám dobrý pocit, že jsem si všemi testy a zkouškami prošel bez úlevy. Rozhodně mi to prospělo a hned od začátku samostatného jezdění se člověk cítil za volantem jistější.

Video se připravuje ...

Pomohly vám české zkušenosti pro řízení v USA?

V Česku jsou řidičské zkoušky přísnější a je to dobře. V USA může mladý člověk jezdit od patnácti, a když v šestnácti odjede pár zkušebních jízd s instruktorem, udělá lehké testy, smí za volant. Bohužel na silnici bývá jasně vidět, že ten člověk nemá žádné zkušenosti.

Můžete porovnat české a americké řidiče?

Ve Spojených státech jsou klidnější, ale nejsou tak dobří jako u nás, kde bývají naopak šoféři agresivnější. Na našich silnicích bývá běžné, když v rychlém pruhu probliknete auto před sebou, aby jelo rychleji nebo uhnulo. V USA berou řidiči před vámi takový signál jako upozornění, že mají něco s autem.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Michal Štěpanovský
Diskuze (1)

Doporučujeme

16. 6. 2022 13:42
pecka
Premium clanek s hokejkou. Zaplat, jestli chces vedet, ze v usa je vsechno siroky, hodne placu a jednoduchy. V evrope malo mista, takze křeč a nekomfort. Jo a zadarmiko jedna rada do života. Az vas budou srat lidi. Neni to o tom, ze nemate radi lidi. Ale protože je lidi jako sracek a zaberou kazdej kousek zeme. V usa se zdravi, protoze tam je kazdej vandrak a dost casto nekde v dire sveta. Driv se na nemoc proste umiralo. Ted nechame kazdyho pitomce pri zivote.