Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rudé zjevení ve Frankfurtu: BMW M5 Frozen Red vás rozloží na atomy! Bude jich jenom 400

Jan Mička
Diskuze (12)
BMW do Frankfurtu dovezlo dva exempláře nové generace modelu M5. Komunikační modrou zastínila limitka s rudým lakem Frozen Red. Vznikne pouhých 400 kusů.

Ještě teď občas myslím na jízdu s BMW M550i xDrive, jehož test jsme na Auto.cz vydali pár týdnů zpátky. Téměř dokonale komfortní, skvěle odhlučněný a pro potřeby běžného uživatele až absurdně rychlý sedan má limity položeny tak vysoko, že se jich v reálném světě mimo závodní okruh dotkne jenom skutečný řidičský fajnšmekr, zároveň si však stále drží odstup od vrcholné M5, která je právě k vidění na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Tento článek píšu v bezprostřední blízkosti obou vystavených kousků a nějak nemůžu najít sílu vstát a pokračovat v prohlídce expozic. Je to prostě mazec! Vedle exempláře s komunikační modré barvě totiž dovezlo BMW do Frankfurtu také exemplář v matně rudém provedení. Je to zase něco jiného, ale zároveň naprosto strhujícího! Nese název First Edition a vznikne jich jenom 400, zkrátka auto pro ty skutečně skalní fanoušky, které bude jednou stoupat na hodnotě.

Vůbec poprvé přichází možnost se posadit za volant a neváhám, přestože mám důvodnou obavu, že už mě auto nikdy nepustí ze svých spárů. Čekáte drsný sportovní kokpit? Zapomeňte na to, toho se dočkáte možná tak u odlehčených verzí čtyřkolého kupé. Tady hraje hlavní roli bezmezný luxus, dokonalá kůže a uhlíkové vlákno. Obrovská přední sedadla s integrovanými hlavovými opěrkami jsou snad ještě pohodlnější než o M550i xDrive, hlavní rozdíly ale hledejte v detailech.

Nejde totiž o ten typ BMW jako je M2, ke kterému nedostanete ani adaptivní podvozek. Tohle je svým způsobem „polotovar“, který si musíte uzpůsobit svým vlastním potřebám. Právě proto má M5 tolik nastavení podvozku, motoru, převodovky a kdo ví čeho ještě, přičemž ten největší shluk tlačítek je situován okolo nezvykle tvarovaného voliče automatu. Právě na něm si můžete nastavit, jak rychle bude převodovka reagovat. Pod palcem máte 600 koní, které produkuje 4,4litrový osmiválec se dvěma turby, jak se ale zdá, tohle auto nebude mít jednu nebo dvě, ale mnohem více tváří!

Tou největší změnou je samozřejmě možnost přepínání mezi čtyřkolkou a zadokolkou, až tak chytrý pohon nového BMW M5. Zatím to na mně ale působí, že než si člověk najde to svoje dokonalé nastavení, jeho děti stihnou odchodit střední školu. Zkrátka něco jako BMW M3/M4, jenom v mnohem masivnějším balení. Když se tak ale na M5 dívám, naživo vlastně ani nepůsobí tak agresivně jako M3, obzvláště v laku Frozen Red. Zní to zvláštně, ale je docela decentní, skoro jako by měla pouze paket M, tedy pokud na chvíli odvrátíte zrak od zadního difuzoru, karbonové střechy, obrovských brzd s vrtanými kotouči a koncovek výfuku připravených zahrát onu božskou symfonii.

Než si ji ale budeme moci poslechnout naživo, budeme si muset počkat do konce března příštího roku. Tehdy se totiž u nás začne auto prodávat, přestože ceny bychom měli znát už zhruba za dva týdny. Neměly by se příliš lišit od těch německých, kde M5 v přepočtu začíná na zhruba třech milionech korun, to je ale samozřejmě pouze začátek.

Ale teď už musím běžet, přestože nechci. Z toho, jak kolegové novináři u M5 mlátí dveřmi, se mi ježí i ty zbylé vlasy na hlavě…

Jan Mička
Diskuze (12)
Avatar - white label
16. 9. 2017 23:53
Re: M5
Já doufal, že už ses naučil ovládat navigaci, a ty teprve bojuješ se stěrači! 8-s :*) >:-[]
Avatar - praděda7
16. 9. 2017 17:56
Re: M5
Dnes sem se vrátil z "rodinného výletu" do Varů. Cesta tam mě docela bavila, ale nazpět v dešti to už nebylo ono. Nevěděl jsem totiž jak ovládat stěrače. Ani vpředu ani vzadu, tak to bylo chvílama docela dobrodružné...... ;-)
Avatar - speedfred
14. 9. 2017 10:24
Re: M5
tie rodinné výlety by ma k*revsky bavili. Splnenie sna.
Avatar - white label
13. 9. 2017 23:30
Re: Frozen red
Frozen má zřejmě evokovat efekt matné námrazy...
Nejsem příznivec matných laků, ale v této červené to něco do sebe má...
Avatar - white label
13. 9. 2017 23:28
Re: Frozen red
Ten odstín červené je trefený parádně a ani by mi nevadilo, kdyby byl v klasickém lesku.